MAKALELER / Orman Banyosu





Orman Banyosu:

 

1--Orman banyosu Ağaçlar arasında yürüyerek, devrilmiş bir kütük üzerinde dakikalarca yatarak, gökyüzüne uzanan ağaçları seyredip üzerinize dökülen yaprakları hissederek, birbirinden güzel onlarca kokuyu soluyarak, sessizliğin sesini dinleyerek orman banyosu yapmış oluyorsunuz.

 

1.1--Bu, fizyolojik ve psikolojik bir egzersiz. Yani içinde yaşadığımız yoğun teknolojiye karşı doğal çevreyi bir panzehir olarak kullanmak.Buna, “ekoterapi” diyenler de var.

 

2--Japonlar, orman banyosunun fizyolojik etkisini araştırmaya başladılar. Araştırma sonucunda anlaşıldı ki, ağaçlar arasında zaman harcamak, nöro-psikolojik yapımızda bir rahatlama, dinginlik sağlıyor, stres hormonu kortizol’ün azalmasına yardımcı oluyor, bağışıklık sistemimiz güçleniyor.

 

2.1--Doktorların vardığı sonuç şöyle: Orman içinde sadece 15 dakikalık bir yürüyüş ya da bir kütüğe uzanıp kısa süreli kestirme, kan basıncınızı düşürüyor, mental zindeliğinizi geliştiriyor, anksiyete, depresyon, uykusuzluk, öfke gibi sorunlarınızı azaltıyor. Doktorlar, biyolojik hastalıkları olanları bile ormana gönderiyor. Kendinize bu konuda güvenemi- yorsanız, bir rehber eşliğinde bu geziyi yapabiliyorsunuz.

 

2.2-- İngiltere’ Westminster Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, bu tür etkinliklerden birini ve; kaçını yapan kişiler arasında doktorla randevu talep etme oranı % 30 oranında azalmış. Dahası var. Ağaçlar, “fit adı verilen bir öz salgılar. Bu öz, ağacı böceklerden ve zararlı etkilerden korur. Cildiniz bu özü emerek, bağışıklık sisteminizi güçlendirir.Orman havasını solumak, kanımızdaki “doğal katil” (NK - Killer) hücrelerinin sayısını artırır. Bu katil hücreler, vücudu ki enfeksiyonlarla ve kanser hücreleriyle savaşır.

 

3-- İstatistikler göre ABD’de insanların % 90’ı, Japonya’da % 80’i, zamanlarını kapalı mekanlarda geçiriyor. Bu oranları, tersine çevirme zamanı çoktan geldi.

 

3.1--Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da, “İskandinav tarzı orman okulları” giderek yaygınlaşıyor. Bu okullar, 1950’lerde Danimarka’da ortaya çıktı. Hava iyi de kötü de olsa, çocuklara, dışarı çıkarılıp ders veriliyor. Sınıflara tıkışıp kalmıyorlar.Bu akım, başta İngiltere olmak üzere bazı Avrupa ülkelerine, 1990’larda yayılmaya başladı. 2000’lerde de Asya’ya.

 

4--ABD, orman banyosunu halkına tam olarak sunan yüzlerce ormana sahip. Ülke, mevcut orman banyosu rehberlerinin sayısını iki yılda dört katına çıkarmayı hedefliyor.

 

4.1--Amerika’daki ormanların yürüyüş parkurları, birkaç mil ile iki bin mil arasında değişir. Bunlar, zorlu parkurlar. İki-üç hafta ormandan çıkamayabilirsiniz. Sırt çantanızı doğru malzemelerle doldurmalısınız. Zor geçitlerden geçecek, buz gibi suları olan dereleri aşacak, ormancılar ve yürüyüşçüler için yapılmış kulübelerde kalacak, gerektiğinde kendinizi yaban hayatın tehlikelerine karşı korumayı bileceksiniz.

 

Kaynak:Para Dergisi-6-12.02.2022




Makalenin İzlenme Sayısı : 141

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.