MAKALELER / Dijital Çoban İle Çobanlık Yapmak





Dijital Çoban İle Çobanlık Yapmak:

 

1--Hayvancılıkla uğraşanların en büyük sorunlarından birisi de sürülerin başında duracak bir çoban bulmak.

 

1.1--Yeni Zelandalı Halter firması bu soruna çözüm olabilecek dijital bir çoban geliştirmiş. Hayvanların boynuna takılan akıllı yular sayesinde hayvanların uzaktan yönlendirilmesi mümkün olabiliyor.

 

1.2--Üzerinde bulunan uydu haberleşme sistemi ve titreşim özelliğiyle hayvanın istenilen güzergâhta gitmesi sağlanabiliyor.

 

2--Güneş enerjisiyle çalışan akıllı yular telefondan kontrol edilebiliyor. İneklerin dijital çobana alışabilmesi için küçük bir eğitimden geçmesi gerekiyor. 4-5 günlük pratik eğitimden sonra inekler titreyen ve ses çıkaran yuların komutlarını öğreniyorlar.

 

2.1--Önceden belirlenmiş sanal rotalar içerisinde hareket etmesi gereken inekler, eğer sınırlara yaklaşırsa yulardan çıkan bir sesle uyarılıyor. Eğer sınırın dışına çıkacak olurlarsa yular titremeye başlıyor. Bu sayede inekler nerede durmaları gerektiğini öğreniyorlar.

 

2.2--Ayrıca dijital çoban, hayvanın ateşinin yükselmesi, fazla hareketli ya da sabit kalması gibi durumlarda da hayvan sahibine uyarı gönderiyor.

 

3--Hayvanların harita üzerinde nerede olduğu, hangi bölgede kaç hayvan olduğu, nereye doğru hareket ettikleri gibi bilgileri mobil uygulama üzerinden görmek mümkün.

 

4--Ayrıca mobil uygulama üzerinden hayvanlar beslenmeye, ahıra ya da süt sağımına yönlendirilebiliyor.

 

5--Otlakların dengeli kullanımını sağlayan uygulamayla, hayvan başına düşen otlak alanı, hangi otlağın ne kadar süreyle kullanıldığı gibi bilgilere de ulaşılabiliyor.

 

6--Uygulama hayvancılara haftada 20-40 saat arası zaman kazandırıyor. Ayrıca otlakların %10 daha verimli kullanılmasını sağlıyor. Geliştirilen sistemin hayvancılığın geleceği açısından ufuk açıcı olacağı düşünülüyor

 

Kaynak:Bilim ve Teknik-Şubat 2022




Makalenin İzlenme Sayısı : 201

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.