MAKALELER / Engelli Rehabilitasyonu-Görme Engelli-Akıllı Baston





Engelli Rehabilitasyonu-Görme Engelli-Akıllı Baston:

 

1--Görme engelliler önlerindeki tehlikeleri çoğu zaman bastonla tespit etmeye çalışıyorlar. Kimi zaman bu amaçla rehber köpekler kullanılsa da hem bakım gerektirmediği hem de ucuz ve pratik olduğu için çoğunlukla baston tercih ediliyor.

 

2--Stanford Üniversitesinden bir grup araştırmacının geliştirdiği “akıllı baston" ise rehber köpeklere benzer özellikleri bir baston pratikliğinde sunma hedefinde.

 

3--Otonom araçlarda kullanılan teknolojilerle geliştirilen baston, engelleri algılayıp gidilmesi gereken yönü tespit edebiliyor. Üstelik bina içinde ve dışında sunulan navigasyon özelliğiyle kişiyi hedefe ulaştırabiliyor.

 

3.1--Daha önce benzer özelliklerde bastonlar üretilmiş olsa da bunlar çoğu zaman 25 kg’a çıkan ağırlıkları ve 6.000 doları bulan fiyatlarıyla pek tercih edilmiyordu.

 

3.2--Bu projede üretilen bastonsa 1,5 kg ağırlığında ve piyasada satılan parçalardan üretildiği için de 400 dolar gibi nispeten ucuz bir fiyata mal edildi.

 

3.3--Üstelik akıllı baston için kullanılan yazılımlar da açık kaynaklı.

 

3.4--Sensörlerden gelen bilgilerin yazılımla işlenmesi sonucunda bastonun ucunda bulunan tekerlek kullanılarak kişi doğru yöne yönlendiriyor.

 

3.5--Ayrıca proje sonunda yayımlanan makalede parça listesi ve akıllı bas¬tonu evde üretmek için gerekli talimatlar da paylaşıl-dı.

 

4--Bu araştırmayı tanıtan bir videoyu izlemek için https://youtu.be/N8JZXI2oyqk adresini ziyaret edebilir ya da aşağıdaki kare kodu akıllı cihazınızdaki barkod okuyucuya okutabilirsiniz

 

Kaynak:Bilim ve Teknik-Ocak 2022

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 147

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.