MAKALELER / Hazır Gıdada-Pizza-Döner-Hamburger de Ftalat Tehlikesi






Hazır Gıdada-Pizza-Döner-Hamburger de Ftalat Tehlikesi:

 

1--Fast food olarak bilinen, büfe ve lokantalarda hemen tüketmek ya da paket yapılmak üzere satışa sunulan ekmek arası döner, hamburger, pizza gibi hazır yiyeceklerde de ftalat var mı? Varsa yüksek oran¬da mı?

 

2--George Washington Üniversitesi kamu sağlığı uzmanları, Environmental Health Studies dergisinde yayımlanan bir araştırmada bir önceki gün tükettikleri hazır yemek miktarının da aralarında yer aldığı, beslenme düzenleriyle ilgili soruları yanıtlayan 8800’ü aşkın kişiden elde edilen verileri incelediler.

 

2.1--Elde edilen sonuçlar bir önceki gün hazır yemekleri en çok tüketen kişilerde ftalat metabolitleri düzeylerinin ötekilere kıyasla % 24-40 oranında daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

 

2.2--Ftalatlarla karşı karşıya kalmanın erişkinlerde üremeyle ilgili sorunlar, çocuklarda daha düşük IQ düzeyi ve daha çok sayıda ciddi sağlık sorunlarıyla ilintili olduğunun daha önceki araştırmalarla kanıtlandığından yola çıkan uzmanlar, bu verilerin son derece kaygı verici olduğuna dikkat çekiyor.

 

2.3--Bu son araştırma hazır yemeklerin ftalatlar açısından “ciddi bir kaynak” oluşturabileceklerine işaret ediyor.

 

3--Araştırma, hazır yemekleri tüketenlerin fitalatlarla karşı karşıya gelmelerine en çok katkıda bulunan yiyeceklerin-ekmek, makarna, pizza, dürüm, pilav ve eriştenin de aralarında yer aldığı- et ve tahıl ürünleri olduğuna da işaret ediyor.

 

3.1--Ftalatlar hazır yiyeceklerin bu kimyasalı İçeren plastik ambalajlarda sunulması ya da PVC ile kaplı olması durumunda (işlenmiş besinlerde uygulanan bir yöntem) yiyeceklere karışabiliyor.

 

3.2--Kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin yanı sıra işlen¬miş yiyeceklerin de aralarında olduğu, tüketim ürünlerinin büyük bir çoğunluğu ftalatlar içerdiklerinden, uzmanlar bu kimyasallardan uzak durmanın neredeyse olanaksız olduğunu belirtiyor.

 

Kaynak:HBT--Rita Urgan http://www.livescience.com/54431-phthalates-fast-food.htm





Makalenin İzlenme Sayısı : 156

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.