MAKALELER / Obezitede Sirkadyen Ritmin Önemi






Obezitede Sirkadyen Ritmin Önemi:

 

1--Kronik hastalıklardan biri olan obezite, önemli sağlık sonuçları olan ve giderek büyüyen bir halk sağlığı sorunudur.

 

1.1--Nüfus ve sağlık araştırmalarında, obezite tamlı bireylerin prevalansının 2030 yılına kadar dünya nüfusunun %50’sine yaklaşacağı tahmin edilmektedir

 

2--Biyolojik saatimize göre, günün erken saatlerinde insülin duyarlılığı ve kas glikoz alımı, öğleden sonra ve gece ile karşılaştırıldığında artar. Bu nedenle, sabah saatleri gıda alımı ve metabolizması için en optimal zaman dilimidir.

 

2.1--Buna karşılık, akşam daha az miktarlarda öğün tüketmek, gece yemek yememek ve uyumak biyolojik saatimize göre uygundur.

 

2.2--Güncel bir araştırmaya göre; gün boyunca toplam enerji alımı miktarını, sabahtan günün ilerleyen saatlerine doğru azalan şekilde sağlamanın vücut ağırlığı kaybını kolaylaştırdığı ile ilişkili olduğunu göstermektedir.

 

2.3--Kısacası, kahvaltı öğününün akşam öğününden daha yüksek enerjili/kalorili olması gerekliliği vurgulanmıştır.

 

2.4--Tam tersi durum olan, günün geç saatlerinde yüksek enerjili bir öğün tüketmek vücut ağırlığında artışa neden olabilecektir.

 

3—Öte yandan obezite en önemli olgulardan biriside bağırsaklarda atık kalmasıdır. Sebze-Meyve-Zeytin yağı ile beslenmede bu atık azalırken makarna-şeker vs beslenmede atık artmaktadır.Bu nedenle akdeniz tipi beslenme-bol su içme-gece az yeme ve buna bağlı sabah sağlıklı atık atma(dışklama) oldukça önemli.

 

Kaynak: Arş. Gör. Pelin Cin-Beslenme ve Diyetetik Bölümü Obezitenin tedavisinde kilit Sirkadiyen Ritim




Makalenin İzlenme Sayısı : 152

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.