MAKALELER / Çocuk Yetiştirmede Ülke Değerleri





Çocuk Yetiştirmede Ülke Değerleri:

 

1--Dünyanın dört bir yanından yüz binlerce katılımcıyı içeren bir anketi ele alan Anders SundelPin Visual Capitalist için hazırladığı grafikler, 80’in üzerindeki farklı ülkede, çocukların evde öğrenmesi gerektiğini düşünülen en önemli değerleri kademe kademe gösteriyor.

 

1.1--Söz konusu ankette, katılımcılardan, çocuklarının sahip olması en çok arzu edilen beş özelliği seçmeleri isteniyordu. Ebeveynlerin seçim yapması gereken değerler şu şekildeydi:

 

1--İyi terbiye

2--Bağımsızlık

3--Sıkı çalışmak

4--Sorumluluk duygusu

5--Hayal gücü

6--Diğer insanlara karşı hoşgörü ve saygı

7--Tutumluluk ve tasarruf

8--Kararlılık ve azim

9--Dini inanç

10--Bencil olmama

11--İtaat

 

1.2--Sundell, anket verilerine dayanarak her bir ülke için yoğunluklu oranlarını hesapladı, belli nitelikleri kıyaslayarak, aralarındaki farklılıkları göstermek adına üç ayrı grafik oluşturdu.

 

4—Değerler:

 

4.1—1. Bağımsızlık ve itaat

 

1--İskandinav ülkeleri bağımsızlığa büyük değer veriyor ve itaati daha az önemli bir nitelik olarak görüyor. Diğer mevcut veriler de İskandinav ülkelerindeki yetişkinlerin, bağımsızlığa daha çok değer verdiği görüşünü destekliyor.

 

2--Eurostat’a göre, İsveç’te evden ayrılmak için en yaygın yaş 17 ila 18 arasında. Bu, AB genelindeki ortalama yaş olan 26’dan neredeyse on yıl daha erken.

 

3--Yelpazenin diğer ucunda ise Irak ve Mısır gibi ülkeler var. Bu ülkelerde, çocukların, bağımsız-lıktan ziyade itaati öğrenmeleri geredktiği ön planda.

 

4.2--Bencil olmamak ve dini inanç:

 

1--Bangladeş, Mısır ve Ürdün gibi ülkeler, inanca güçlü bir vurgu yapıyor ve bu grafiğin en sağında yer alıyor. Bilindiği üzere İslam, bu ülkelerin üçünde de güçlü bir etkiye sahip.

 

2--Nitekim İslam, Bangladeş ve Ürdün’de resmi devlet dini. Mısır laik bir ülke olsa bile vatandaşlarının çoğunluğu nüfusun yaklaşık %90’ı- Müslüman olarak tanımlanıyor.

 

3--ABD ve Hong Kong gibi ülkeler de dine ve bencil olmamaya nispeten eşit önem vererek tam arada kalıyor.

 

4.3--Sıkı çalışmaya karşı hayal gücü

 

1--İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya gibi sol eğilimli eğilimli İskandinav ülkeleri, hayal gücünün, çocuklar için çok çalışmaktan daha önemli olduğunu düşünüyor.

 

2--İlginç bir şekilde Japonya da çok çalışmaya göre çocuklarda hayal gücüne daha çok önem veriyor. Bu bulgu enteresan. Çünkü Japonya, çalışkan bir ülke olarak uluslararası bir üne sahip. Öte yandan Japonya, dünya çapında popüler olan (örneğin anime) yaratıcı sanat eserlerini üretme konusunda da büyük bir üne sahip.

 

4.4-- Türkiye’de, itaate bağımsızlıktan; inanca bencil olmamaktan, sıkı çalışmaya ise hayal gücünden daha fazla önem veriliyor. Bununla birlikte Türkiye, her üç grafikte de uçlarda yer almıyor, daha ılımlı bir r seyirde olduğu görülüyor.

 

Kaynak:HBT-Batuhan Sarıcan

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 216

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.