MAKALELER / Kentlerin-Büyük Şehirlerin-İstanbul Çevresinde Tarımsal OSB’ler Kurulması






Kentlerin-Büyük Şehirlerin-İstanbul Çevresinde Tarımsal OSB’ler Kurulması:

 

1--İstanbul çevresinde kamu arazileri üstünde bir “Tarımsal OSB” kurulmasının gerektiğini düşünüyorum.

 

1.1--Böylebir arazi tahsis edilirse, İstanbul Büyükşehir Belediyesi kurulan üretici tarım kooperatifleriyle işbirliğine gidebilir. Bunun örneğini süt konusunda belediyelerin Tire Süt Kooperatifi ile yaptığı olumlu sonuç veren örnekte açıklıkla gördük.

 

1.2--Böylesi bir Tarımsal OSB için arsa tahsisi yapılırsa, bu alanda meyve-sebze üretimi yapacak kooperatifler ile yerel belediyenin işbirliği yapması bir yandan lojistik sorununa da çözüm getirecek. Öte yandan belediyenin katkısıyla aracıların sayısı da azalacak.

 

1.3--Bu modele, Belediye “Tanzim Satış Mağazaları” da eklenebilir. Böylece, sebze-meyve daha ucuza tüketiciye sunulma imkanı bulur.

 

1.4--Bu bir yandan kamyonlarla taşınan ve akaryakıt fiyatlarının artışında fiyatı artan lojistik maliyeti azaltır, öte yandan çok sayıda aracı modelinden kurtulur. Taşıma sırasında artan fire kayıplarının önlenmesi de bu modelin önemli olumlu sonucu olacaktır.

 

2--Benzeri Tarım OSB’leri daha sonra İzmir ve Ankara gibi merkezlerin çevrelerinde de oluşturulabilir. Belediyelerin bu uygulamaya sıcak bakacaklarını düşünüyorum.

 

3—Osmanlıda İstanbulu doyuran İstanbul çevresinde köyler-çiftlikler vardı. Daha sonra bu model artan şehirleşmeyle kayboldu.

 

4--Büyük merkezlere 600- 700 km uzaktan ürün taşımasının oluşturduğu yapıda, hem üreticiler, hem de tüketiciler memnuniyetsizliklerini ifade ediyorlar.

 

5--Mevcut model sürdürülebilir değil, kimseyi de memnun etmiyor.

Sözünü ettiği model bugünden yarma gelişmeyebilir. Bunun için zamana ihtiyaç var. Ama biryerden başlanması gerekliliğinin altını çizmek istiyorum.

 

6--Dünyada yaklaşık 100 ülkede olan bu uygulamanın İstanbul hinterlandın da da devreye girebileceğine inancım tam.

 

Kaynak:Osman Arolat-Dünya Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 162

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.