MAKALELER / Kuru Üzüm İhracatında Türkiye Dünyada Birinci Sırada





Kuru Üzüm İhracatında Türkiye Dünyada Birinci Sırada :

 

1--Kuru üzüm ihracatında Türkiye dünyada birinci sırada ve pazardan aldığı pay % 30.

 

1.1--Sofralık üzüm üretim ve ihracatında da önemli bir pay alınsa da potansiyelin tamamen kullanılabildiğini söylemek mümkün değildir.

 

2--Dünya bağ alanının % 13.44'ü İspanya'da. Ispanya'yı sırasıyla Fransa,Çin, İtalya ve Türkiye takip ediyor.

 

3--Üzüm üretim miktarı en yüksek ülke ise yaklaşık 14.2 milyon ton üretimle Çin.

 

4--Türkiye ise dünya bağ alanlarında % 5.81'lik pay ile 5. sırada, üzüm üretim miktarında ise % 6.11 'lik pay ile 6. sırada yer alıyor.

 

5--Üzüm üretiminde ilk sıraları paylaşan illerimiz sırasıyla Manisa, Mardin, Denizli ve Mersin.

 

5.1--Öne çıkan diğer illerimiz ise şöyle:

Kahramanmaraş, İsparta, Elazığ, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Kilis, Tokat, Sakarya, Çanakkale, Bursa, Tekirdağ, Nevşehir, Konya.

 

6-- Dünyada yaklaşık 45 milyar dolarlık bağ ekonomisi var. Bu ekonominin yaklaşık 34 milyar doları şarap, 9 milyar doları sofralık üzüm ve 1.6 milyar doları kuru üzüm.

 

7--Türkiye ise 514 milyon dolarlık kuru üzüm ihracatıyla % 31.3'lik paya sahipken sofralık ve şaraplık üzüm ihracatında potansiyelini yeterince kullanamıyor!

 

8--Sofralık üzüm ihracatımız 157 milyon dolar, ithalatı ise sadece 249 bin  dolar iken dünya sofralık üzüm pazarından sadece % 1.8 paya sahiptir.

 

9--Türkiye'nin şaraplık üzüm ihracatı yaklaşık 7 milyon dolar, ithalatı 12 milyon dolardır. Şaraplık üzüm ticaret dengesi negatif olan Türkiye, dünya şaraplık pazarından sadece yüzde 0.02 paya sahip olması, toplam dünya üzüm ihracatından sadece yüzde 1.5 paya sahip olmasının en büyük nedeni olarak gösterilebilir.

 

10—Sonuç olarak Türkiye, Avrupa, Rusya ve Ortadoğu pazarlarına yakın olmasına rağmen şaraplık ve sofralık üzüm ihracat potansiyelini kullanamamaktadır.

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 187

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.