MAKALELER / Yapay Et Üretimi






Yapay Et Üretimi:

 

1--Kültür eti üretim teknolojisi alanında çalışan Biftek.co'nun kurucu ortağı Kerem Erikçi,solüsyonlarının yapay eti hem hayvana ihtiyaç olmadan hem de ucuz hale getireceğini söylüyor.

 

1.1--Canlı hayvandan alınan kök hücreleri laboratuvar ortamında kas hücresine dönüştürmek ve o hücreyi besleyerek et elde etmek. Biz hücrenin beslenip bölünebileceği besi ortamını; yani solüsyonu geliştirmek için çalışıyoruz. Çünkü bu solüsyon çok pahalı. 1 kilo et 3 bin dolara mal oluyor.

 

1.2--Amacımız bunu 50 doların altına indirmek ve hayvan yavrusundan elde edilen seruma bir alternatif sunmak. Kültür eti üreten firmalara solüsyonumuzu gönderdik. Denemeler yapılıyor. Kendi reaktörümüzde 1-2 gramlık üretimin mümkün olduğunu gördük, ama büyük çaplı üretim denenecek.

 

1.3--Tabii "yapay et"terimini kabul etmiyor. Çünkü doğal süreci dayalı üretim şekli ve hayvanların her alanda laboratuvara taşınmasıyla etin doğal 'mal'olarak görülmesi.

 

1.4—Mevcut Et Üretimini kabaca şöyle tarif edebilirim:ellerinden alınarak eti ve sütü için üretilip öldürülen hayvanlar. Milyarlarcasını öldürmek amacıyla ürettikten sonra sofralarımıza sunanlar, bunu'sağlıklı beslenme' olarak kabul ettirmeye çalışıyorlar. Oysa hayvansal gıdalar olmadan da gayet sağlıklı olunabildiğinin kanıtı dünya çapındaki milyonlarca vegan.

 

2—Öte yandan önümüzdeki Üretim teknolojisi hayvan kullanımına dayandığı için laboratuvar etini etik bulmuyoruz"diyen Vegan Derneği Türkiye (TVD) Başkanı Ebru Arıman, "Bizim için önemli olan sadece gıda sisteminde değil her alanda hayvana yönelik zulmü sonlandıracak uygulamaların hayata geçirilmesi.

 

2.1--Bugün herkesin mutfağında bulunabilen temel malzemelerle bitki kökenli etler hazırlayabiliyoruz. Sadece sebze ve bakliyat temelli vegan köfte/et markaları da var. Geçiş sürecindeki veganlar bü tip ürünlere ihtiyaç duyabiliyor. Ancak hayvan sömürüsü kırmızı çizgimiz.

 

Kaynak:Milliyet.com.tr

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 154

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.