MAKALELER / İhracat Yapma Potansiyeli Olup İhracat Yapmayan Firmaların Dış Satıma Yöneltilmesi Şart








 İhracat Yapma Potansiyeli Olup İhracat Yapmayan Firmaların Dış Satıma Yöneltilmesi Şart:

 

1--Merkezin Güncesi adlı blogda bu konuda ilgi çekici bir çalışma yayımlandı. Merkez Bankası’ndan Ekonomist Ünal Seven, Genel Müdür Yardımcısı Merve Ataman ve Uzman Yardımcısı Kadir Gürci toplam 730,291 firma arasında dış satım yapma potansiyeli yüksek olduğu halde ihracat yapmayan firmaları incelemişler.

 

1.1--Firmaların ihracatçı olma potansiyellerine ve potansiyeli yüksek ancak ihracat yapmayan firmaların sektör, ölçek ve il dağılımlarına bakmışlar.

 

1.2--Potansiyeli yüksek ancak ihracat yapmayan firmaları belirlemeye çalışmışlar

 

2--2019 yılındaki toplam ihracatın % 87’sini “potansiyeli yüksek olarak belirlenen” firmalar gerçekleştirmişler. Demek ki ihracatçı olma potansiyeli ile ihracat performansı arasında güçlü bir ilişki var.

 

2.1--İncelenen 730 bin 291 firma arasında ihracatçı olma potansiyeli yüksek olan 55 bin 246 firmayı belirlemişler. Ancak bu firmaların yaklaşık %33’ünün hiç ihracat yapmadığını, tamamen iç pazara dönük çalıştıklarını görmüşler

 

3--Potansiyeli yüksek ancak ihracat yapmayan firmaların büyük çoğunluğunun ülke ihracatı için önemli bir yere sahip olan imalat ve ticaret sektörlerinde yer aldığı görülmüş. Bu firmalar ölçek olarak ise orta ve büyük ölçekli firmalar.

 

4--Bu firmalar il bazında dağılımında ise daha çok İstanbul, İzmir ve Bursa öne çıkıyor.

 

5--İmalat sektöründe faaliyet gösteren birçok büyük ölçekli firma ihracatçı olmaya özendirilebilir.

 

6--Bu tür bir çalışma ihracatı ve ihracata dönük üretimi desteklemek amacıyla devreye sokulacak yeni teşvik programlarının başlangıç noktası olabilir

 

7--İhracatın arttırılması için mevcut ihracatçı firmaların ihracat kapasitelerini artırmak kadar ihracat yapma potansiyeli olduğu halde ihracat yapmayan firmaların dış satıma yöneltilmesi gerekiyor.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi-Ekonominin Halleri-Servet Yıldırım

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 178

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.