MAKALELER / Sirke Sağlığa Faydaları






Sirke Sağlığa Faydaları:

 

1--Kalp Hastalığı Riskinde Düşüş:

 

1.1--Hayvanlar üzerinde yapılan bazı araştırmalarda sirkenin, kalp hastalıkları için büyük bir risk unsuru olan yüksek tansiyonu düşürdüğü saptanmış.

 

1.2--İnsanlarda da aynı etkinin görülüp görülmediğini saptamak için 1999 yılında 76.283 kadın katılımcıyla başlatılan ve on yıl boyunca takip edilen bir araştırma yürütüldü.

 

1.3--Bu deneyde haftada en az beş ya da altı kez sirkeli salata tüketen kişilerde ölümcül kalp hastalıklarının görülme riskinin daha az olduğu gözlemlendi.

 

2--Tümör Karşıtı:

 

2.1--Bazı araştırmalarda sirkenin lösemi hücrelerinin ölmesine ve kanser hücrelerinin gelişimini durduğuna ilişkin bulgular elde edildi.

 

2.2--Fareler üzerinde yapılan araştırmalarda, içme suyuna katılan sirkenin azoksimetana bağlı kolon kanserine karşı koruyucu etkisi olduğu görüldü.

 

2.3--Bunun olası nedenlerinden biri, sirkenin içerdiği bitkisel polifenoller olabilir.

 

3--Kan Şekerini Düzenlemesi:

 

3.1--Sirkenin, şeker alımı karşısında insülin tepkisini dengelediği gözlemleniyor.

 

3.2--Bu etki, özellikle insülin direncinde daha belirgin. 2004 tarihli bir araştırmada, karbonhidrat ağırlıklı bir öğünden önce içerisinde 20 gram sirke bulunan bir içeceğin içilmesi; plaseboya oranla kan şekerini %64

İUK seviyeleri, yemek sonrası glikoz ve insülin tepkileri değerlendirildi.

 

3.3--Yalnızca ekmeğin tüketildiği plasebo grubunda doygunluk üzerinde bir fark görülmedi. Öte yandan test grubun¬da sirkenin asetik asit yoğunluğu ne kadar faz¬la olursa katılımcıların doygunluk hislerinin de kadar fazla olduğu görüldü. Yürütülen başka bir araştırmada da üç ay boyunca her gün iki yemek kaşığı elma sirkesi içen aşırı kilolu yetişkinlerin, ortalama bir ya da iki kilo kaybettikleri görüldü.

 

4--Mikrop Karşıtı Etki:

 

4.1--Sirke, zararlı mikroplarla mücadelede de yarar sağlayabilir. Scierıtific Reports dergisinde yayınlanan 2018 tarihli  bir araştırmada, araştırmacılar elma sirkesinin E. coli, S. aureus ve C. albicans mikroplarına karşı etkisini gözlemledi.

 

4.2--Bu mikroplar, insan bağışıklık sisteminin tehlikeli, hatta bazen ölümcül olabilen, sitokin fırtınası olarak da bilinen bir tepki vermesine yol açabiliyor. Sitokin fırtınası, aşırı bir ba¬ğışıklık tepkimesi anlamına geliyor.

 

4.3--Araştırmacılar, elma sirkesinin sitokinleri azalttığını gözlemledi. Elma sirkesi ne ka¬dar yoğun olursa etkisi de o kadar artıyordu.

 

5--Diğer Tıbbi Yararları:

 

5.1--Sirkenin her ne kadar araştırmalarla desteklenmmemiş olsa da birçok potansiyel faydası var. Özellikle elma sirkesinin soğuk algınlığı ve reflü belirtilerini hafifletmede, sindirim sistemini desteklemede ve karaciğeri toksinlerden temizleme yararı olduğu düşünülüyor.

 

5.2--Elma sirkesi aynı zamanda hormonları düzenlemede de yardımcı olabiliyor. Üç ay süreli bir araştırmada polikistik yumurtalık sendromu görülen kadınların akşam yemeğinden hemen sonra yaklaşık 200 mililitre su içerisinde bir yemek kaşığı elma sirkesi tüketmeleri durumunda mensturasyon dönemlerinde hormon seviyelerinin iyileştiği gözlemlenmişti.

 

Kaynak:HBT-Sevda Deniz Karali

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 136

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.