MAKALELER / Atık Suyun Tarımda Kullanılması






Atık Suyun Tarımda Kullanılması:

 

1--İsrail, atık su artıma tesislerinde 140 milyon metreküp su üretiyor ve tarımda kullanıyor. Bugün sulamada kullanılan suyun % 40’ı atık sudan sağlayan İsrail, ayrıca ayrıştırılan diğer maddelerden elde ettiği metan gazını da yenilenebilir enerji üretiminde kullanıyor. İsrail bu bakımdan dünyada birinci durumda.

 

2--İkinci sırada ise % 19 ile İspanya geliyor. Akdeniz’de İsrail, İtalya, İspanya, Fransa, Mısır, Tunus, Fas ve Yunanistan arıtılmış atık suları tarımda kullanmaya başlayan ülkeler

 

3—Türkiyede Eskişehir’de dolaylı şekilde 50 bin hektar alanın, Gaziantep’te doğrudan 80 bin hektar alanın ve İzmir’de Gediz Ovası’nın arıtılmış su ile sulanması denemeleri biliniyor.

 

3.1--İzmir, AB standartlarındaki biyolojik arıtma tesislerinde kişi başına 61.4 metreküp atık su arıtarak bu konuda Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. İzmir’de, üretilen atık suyun tarımsal sulamada ve kentin peyzaj alanlarında kullanılması ve bunun için gerekli enerjinin güneş santrallerinden sağlanması, ortama çıkan gazın da enerjide kullanılması gibi son derece modern ve günümüzün ihtiyaçlarına uygun projenin yakın zamanda tamamlanacak olması önemli.

 

 Kaynak: Kurumsal Bakış-Dr. Faruk GÜLER

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 231

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.