MAKALELER / Yaradılışın-Varlığın Sırrını Anlama Çabaları






Yaradılışın-Varlığın Sırrını Anlama Çabaları:


**Bu yazı bir yorum yazısıdır.

 

1—İnsanlık tarihi boyunca yaradılışı-varlığın sırrını anlama çabaları varolagelmiştir.Kısaca dünyaya gelen her insan yaradanı anlama çabası içine girmekte ve çabalamakta.

 

1.1—Bu çabaların tepe noktası peygamberlere yaratıcıdan gelen vahiy olarak nitelenebilir.

 

1.2—Peygamberler vahiy gelmeden önce uzun bir yalnızlık-çekilme devresi yaşamakta ardından bir aydınlanma-nirvana dönemi ile bilgiler bu kanala akmaya başlamakta.

 

2—Tasavvufta derviş yıllarca süren seyru sülük  çabası ile aydınlanma noktasına doğru ilerlerken,tepeye vardığında tıpkı budha gibi sonuçta nirvanaya erişebilmekte.Bu anlamda Nirvana varlığın sırrının-tanrı bilgilerinin olduğu kanala erişme durumu olarak nitelenebilir mi.

 

2.1—Kanada da yapılan bazı deneylerde, insan beyninin yüksek manyetik alana maruz bırakılması durumunda insan kendi bedeni dışına çıkmış-kendini havadan seyreder durumu yaratan bir bilinç hali oluşmakta.

 

2.2--Bu durum birlik bilincinin adımlarından biri olabilir.Belki ileriki yıllarda ahlaki yeterliğe ulaşmış insan uygarlığında insanlar yıllarca süren seyru sulük-eğitim sürecine girmeden yaratılış kanalını hissedecek duruma teknolojik sistemlerle gelebilirler mi.


2.2--Tasavvuf tek yaratıcılı dinlere-inanca bağlı tasavvuf ve ateistik-deistik tasavvuf olmak üzere 2 ana gruba ayrılabilir mi.Tek yaratıcı dinlere bağlı tasavvufta kişi bu evrenin bir tek yaratıcısı olduğuna iman eder ve ona yakın olmaya çalışırken ateistik-deistik tasavvufta evrenin sonsuz önce var olduğu ve sonsuza dek var olacağı düşüncesine binaen evrenin bir aşkın yapısı olduğu ve aşkın yapıyı anlama-onunla bütünleşip doğaüstü güçlere erişimi düşüncesi sözkonusu olabilir.

 

3—İnsan beynininde Nirvana yada birlik bilincinin halinin oluşması ile kişi yaradılış bilgilerine ulaşabilmekte midir.Bu bilinç halinde derviş evreni bir bütün olarak(halografik bilinç) hissetmekte ve yakaladığı sırları hiçbir zaman kelimeye dökememekte.

 

3.1--Bir sarhoşluk hali olan bu durum psikoz ile sağlığın sınırında yer alır.Bu anlamda ruh sağlığı güçlü kişiler ancak bu çabaların içine girebilir.

 

3.2—Büyük aydınlanma yanında her zaman küçük buluşmalar sözkonusu olabilir.Zira yaratıcı size şah damarından yakın olduğu için bir akşam güneşi batarken gün batımının güzelliğinde onun yüceliğini kelimelerle hislerle tespih edebilirsiniz yada gecenin üçünde ibadet ederken bu hissi yakalayabilirsiniz yada sabah seher vakti yada çok duygusal bir anda bu buluşmalar gerçekleşir.

 

3.3--Kısaca insan inansada inanmasada yaratıcı ile hem çok yakın hem sonsuz uzaktadır.Yaratıcının davet ettiğini idrak ettiğinizde davete icabet edip ibadet etmek insana bir huzur bir enerji verir vede insanın herhalde buna bir ruhsal besin gibi herhalde ihtiyacı var.

 

3.4--Aynı zamanda yaratıcıyı bir görevli memur gibi onun taleplerini yerine getiren bir anlayış vs anlayışlardan uzak olarak çok yüce bir varlık olarak saygı içinde onu insanlaştırmadan sadece sıfatları ile hissetmeye çalışmak kişi için huzur kaynağı olabilir.

 

3.5—Sonuç olarak sağlıklı bir yaratıcı anlayışına sahip olmak önemli.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 544

Eklenme Tarihi : 03.10.2019

Önceki sayfaya geri dön.