MAKALELER / Küresel Isınma-İklim Değişimi Durum Analizi- Ocak 2022






Küresel Isınmada-İklim Değişiminde Durum Analizi- Ocak 2022:

 

1--Küresel düzeyde, geçen ay sıcaklıklar 1991-2020 ortalamasının 0,3 santigrat derece üzerindeydi.

 

2--Gezegende bazı önemli noktalar var. Onlardan biri de Güney Amerika ülkesi Arjantin. Ülkede devam eden sıcak hava dalgası, yeni sıcaklık rekorları kırdı.

 

2.1--Arjantin, 40 derecenin üzerine çıkan ve ülkeyi gezegendeki en sıcak yer haline getiren tarihi bir sıcaklık dalgasına tanıklık etti. Sıcaklık bazı bölgelerde 45 dereceyi buldu.Arjantin'de devam eden sıcak hava dalgası, yeni en yüksek sıcaklık rekoru kırıldığı anlamına geliyor.

 

2.2--Ayrıca Arjantin'deki Parana Nehri, küresel ısınma nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

 

2.3--Dünyanın yedinci büyük nehir havzası olan Brezilya, Paraguay ve Arjantin'den geçen Parana Nehri, yarım asrı aşkın süredir en düşük su seviyesini gördü.

 

2.4--Daha önceden saniyede 14 milyon litre su akımına sahip olan nehir şimdilerde sadece 7.000.000 litre civarında. Parana Nehri, Güney Amerika nehirleri arasında Amazon Nehri'nden sonra ikinci en uzun nehir olarak biliniyor.

 

3--Kanada'nın doğusu ve ABD ortalamadan daha soğuktu. Diğer yandan geçen ay Rusya genelinde Kamçatka yarımadasına kadar daha sıcak geçti.

 

4--Ay ortası itibarıyla ısı derecesiyle Avrupa'ya yaklaşan Oslo, 12,5 derece ile ocak ayı için tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

 

5--Fransa'nın büyük bölümü ile İspanya'nın bazı bölgelerinde hava daha soğuktu.

 

6--İspanya'da bir süre daha kalıyoruz. İklim değişikliği İber Yarımadası’na giderek daha fazla kuraklık getiriyor.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/green/





Makalenin İzlenme Sayısı : 134

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.