MAKALELER / Karbon Emisyonları 2023'te Tüm Zamanların En Üst Seviyesine Çıkacak






Karbon Emisyonları 2023'te Tüm Zamanların En Üst Seviyesine Çıkacak:

 

1--Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), pandemi kurtarma finansmanının yüzde ikisinin temiz enerjiye harcanması nedeniyle, karbon emisyonlarının 2023 yılına kadar tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacağını duyurdu.

 

1.1--Ülkeler, Covid-19 salgını boyunca, çoğunlukla işçiler ve işletmeler için acil durum yardımı şeklinde 14 trilyon eurodan fazla mali destek tahsis etti. IEA'nın Sürdürülebilir Kurtarma İzleyicisi, bunun sadece 380 milyar dolarının(%2,7 si) temiz enerji projeleri için sağlandığını tespit etti.

 

1.1.1--Hükümetlerarası organ, tüm harcama planlarının hayata geçirilmesi halinde, küresel karbon emisyonlarının 2023'te rekor seviyelere ulaşacağını ve sonraki yıllarda artmaya devam edeceğini kaydetti.

 

1.2--Genel karbon kirliliğinin, Paris iklim anlaşmasının 1,5 santigrat derece sıcaklık hedefine uygun olduğu bir senaryodan 3,5 milyar ton daha yüksek olacağı ifade edildi.

 

1.3--IEA İcra Direktörü Fatih Birol, hükümetlerin temiz enerji için sözler vermesine rağmen maddi destek konusunda gerekli adımın atılmadığını kaydetti.

 

2--Birleşmiş Milletler, 1.5 santigrat derece sıcaklık hedefine ulaşmak için emisyonların 2030'a kadar yılda ortalama yüzde yediden fazla düşmesi gerektiğini söylüyor.

 

2.1--IEA, haziranda, dünyanın karbon nötrlüğüne 2050 yılına kadar ulaşması için yıllık yeşil yatırımın yedi kattan fazla artması gerektiğini açıkladı. Temiz yatırım raporunda bu rakamın 2020'de 150 milyar doların altından 2030'a kadar 1 trilyon doların üzerine çıkması gerektiği ifade edildi.

 

3—Öte yandan Avrupa'da hızla yükselen toptan doğal gaz fiyatları, elektrik üretim santrallerinin havayı daha fazla kirleten kömüre yönelmesine yol açtı.

 

3.1--Kömür ve karbon emisyonu fiyatları da artmasına rağmen doğal gazdaki sıçramanın gerisinde kalarak kısa dönemli de olsa maliyet açısından daha avantajlı hale geldi.

 

3.2--Avrupa Birliği'nin Emisyon Ticaret Sistemi'nde (ETS) gösterge karbon emisyon lisans ücreti yılbaşından bu yana iki kata yakın yükseldi. Öte yandan aynı sürede Hollanda merkezli TTF piyasasında toptan doğalgaz fiyatı 4 kat arttı.

 

3—Yorum:

 

1—Küresel ısınma bir yandan devam ederken bir yandan küresel soğuma ve bir yandan iklim değişimi devam ediyor olabilir.Zira eriyen buzulların etkisiyle daha fazla su dünya ekvatoruna dolmakta burayı şişkin hel getirmekte ve buna bağlı dünya eksenin güneşle yaptığı açı artarak ışınımın daha da eğik gelmesine buna bağlı küresel soğumanın artmasına neden olabilir.

 

2--Öte yandan uzun yılların getirdiği iklim değişimi ise bir yandan etkisini devam ettirmekte.

 

3--Bir yandan kutuplardaki eksen kayması devam etmekte.Bütün bunlar yazların daha sıcak geçmesine kışların daha karlı geçmesine yol açabilir.

 

4—Yenilenebilir enerji yatırımlarının ön plana çıkması fosil yakıt yatırımlarını gerilemesine neden olmuş olabilir ancak artan enerji talebine bağlı enerji arzı talebi karşılayamadığı için  sonuçta enerji fiyatları arttı.

 

4.1--Çözüm hızla paket nükleer santrallere ve yenilenebilir enerji yatırımlarını ve enerji verimliliği yatırımlarını-yeşillendirme(dron ile binlerce ağaç ekmek) devam ettirmek.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com




Makalenin İzlenme Sayısı : 153

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.