MAKALELER / Yaban Hayatı Korumada Nepalin Başarısı







Yaban Hayatı Korumada Nepalin Başarısı:

 

1--2011'de de hiçbir hayvanın öldürülmediği Nepal'de, 2012 yılında sadece bir gergedan kaçak olarak avlanmıştı.

 

2--Nepal'in sırrı, yaptırımlar ile yerel toplulukları fiilen yaban hayatı koruyucusuna dönüştüren teşviklerin birleşiminde yatıyor. Kaçak avlanmadan mustarip diğer ülkeler de Nepal'i izlemeli.

 

3--Afrika'daki çeteler, yeterli kaynağı olmayan koruma örgütlerini ve devlet görevlilerini çaresiz bırakıyor.Yaban hayatı koruma alanlan yakınında yaşayan topluluklar genelde kaçak avlanmayı karlı buluyor: Avlanan tek bir hay vandan kazanılan para, yasal işlerde uzun zamanda kazanılabilen paraya eşit.

 

4--Nepal'in çok yönlü stratejisi öncelikle ülke yöneticilerinden güçlü bir destek görüyor.Doğa koruma örgütleri, güvenlik guçleri ve Interpole bağlı Yaban Hayati Suçları Çalışma Grubu gibi uluslararası kurumlar arasindaki işbirliği, Nepal'in en onemli suçluları belirleyip yakalamasını sağlıyor.

 

4.1--Para cezaları çok ağır. Aynca Nepal ordusu milli parklarda devriyeye çıkıyor.Ama hayvanların korunmasında yerel toplulukları paydaşlara dönüştürmek de çok önemli.

 

4.2--Canlı bir yaban hayatı, turist çekerek istihdam yaratıyor. Turizmden gelen paranın yarısını koruma bölgeleri yakınındaki yerel topluluklara veren Nepal hükümeti, hayvanların yaşamasını hem bu insanlar hem de tüm ülke için daha avantajlı kılıyor.

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 582

Eklenme Tarihi : 03.10.2019

Önceki sayfaya geri dön.