MAKALELER / Tarımda Üretim Açığı-Atıl Alanlarda Ekim Yapılması Elzem Hale Geldi





Tarımda Üretim Açığı-Atıl Alanlarda Ekim Yapılması Elzem Hale Geldi

 

1--Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, kuru fasulye, kırmızı mercimek ve nohuttaki üretim açığının nadas alanlarında baklagil ekiminin yapılmasıyla azalacağına dikkat çekerek, “Ayçiçeği, mısır, pirinç, buğday ve arpadaki açıkları kapatmak için atıl alanlarda ekim yapılarak üretimin artırılması elzem hale geldi.” dedi.

 

2--Boş, atıl durumda bulunan veya nadasa bırakılan arazilerin, uygun münavebe planı ve ekim yöntemleri kullanmak suretiyle tarımsal üretime kazandırılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Ülkemizde tarım yapılabildiği halde nadasa bırakılmış 2021 yılı itibarıyla 3 milyon hektar alan ve 2 milyon 940 bin hektar atıl tarım arazisi ile toplam 5 milyon 940 bin hektar tarım alanında, yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı çerçevesinde ekim seferberliği başlatıldığını kabul etmek istiyoruz.

 

2.1--Bu alanlarda ithalata bağımlı olduğumuz hububat, baklagiller ve yağlı tohumlu ürünler üreten çiftçilere proje toplam bedelinin azami yüzde 75'ine kadar hibe desteği vermek geç kalınmış olsa da oldukça yerinde bir karardır.

 

2.2--Bununla birlikte, hayvancılık sektörümüzün içinde bulunduğu sıkıntılı durum dikkate alınarak, yem bitkisi üretimimizin artırılmasına yönelik teşvik edici önlemlerin de söz konusu uygulamaya dahil edilmesi gerekmektedir." dedi.

 

2.3--2019/2020 sezonu verilerine göre kuru fasulyede % 24, kırmızı mercimekte %28,3, nohutta % 14,7 olan üretim açığı nadas alanlarında baklagiller ekimlerinin yapılmasıyla azalacaktır.

 

2.4--Bugünlerde savaş nedeniyle Rusya ile Ukrayna'dan yapılacak ithalatta sorun yaşanan ayçiçeğinde üretim açığımız yüzde 40'tır. Yine mısırda üretim açığı yüzde 24,5, pirinçte yüzde 15,1, buğdayda yüzde 17,2, arpada yüzde 5,2'dirüretim açıklarını kapatmak için atıl alanlarda ekim yapılarak üretimin artırılması elzem hale gelmiştir.


2.5--Bahar aylarında yapılabilecek en fazla üretim hedeflenmeli, çiftçinin girdi maliyetleri desteklenmeli, diğer taraftan hasatta değerinde ürününü pazarlayabileceğinin garantisi verilmelidir."

 

https://www.dunya.com/sektorler/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 139

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.