MAKALELER / Bulgur Sağlığa Faydaları








Bulgur Sağlığa Faydaları:

 

1—Bulgur Çinko, magnezyum, krom gibi mineralleri, diyet posasını, B12 dışındaki bütün B vitamini maddelerini içermektedir.

 

1.1--İçeriğinde B1 vitamini, magnezyum ve folat içeren bulgur sinir sistemi ve sindirim sistemi için önemli rol oynar.

 

1.1.1--Ayrıca selenyum da içeren bulguru haftada bir iki porsiyon tüketmek sağlığımız açısından çok önemlidir. Ayrıca kalsiyum ve demir de içermektedir.

 

1.2--Bulgur yüksek oranda mineral ve vitamin barındırdığı için bağırsakların düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlar.

 

1.3--Kabızlığı önleyen bulgur aynı zamanda zihni dinlendirir ve yüksek oranda enerji sağlar.

 

2--Bulgur kandaki yağları düşürücü yönü olduğu bilinen lif bakımından oldukça zengin bir gıdadır.

 

3--Karbonhidrat değeri yüksek, protein değeri düşüktür.Glisemik endeksi en düşük besinlerden birisidir.Özellikle şeker hastaları için önerilmektedir.

 

3.1--Glisemik indeksinin düşük olması nedeniyle kişiyi uzun süre tok tutar. Araştırmalara göre, kişinin acıkmasını 1,5 saat geciktirdiği ortaya çıkmıştır.

 

3.2--Şeker hastaları, düşük glisemik indeksi olan ve çok posalı gıdalar tüketmelidir. Bu kapsamda bulgurun, glisemik indeks değeri gayet düşük ve posası fazladır. Bu sebeple bulgur şeker hastalarının beslenme listesinde yer almalıdır. Özellikle diyabet 2 hastalığı riskini düşürür ve diyabetin kontrol edilmesinde büyük önem taşır.

 

3.3--Ayrıca yapısında bulunan bolca magnezyum minerali sayesinde, ko-faktör görevi görür. Ko-faktör, üç yüzden fazla enzimin üretilmesini sağlar. Bu yüzden oldukça önemlidir. Vücudumuzdaki insülin ve glukoz üretim mekanizmasının düzenlenmesinde yardımcı olur.

 

4--Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır.İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesidir.

 

5--Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir.

 

6--Kolesterol içermez. lifi sağlamak amacıyla, tüketilmesi gereken harika gıdalardan birisidir. Kötü kolesterolün kontrol altında tutulması için yardımcı olur.


6.1-- lif oranı yüksek olduğu için, düzenli olarak tüketildiği zaman bağırsak ve sindirim sistemi problemlerini büyük ölçüde engeller. Bulantı, şişkinlik, gaz oluşumu ve karın ağrısı gibi semptomları azaltabilir. Kepekli olanı, kabızlığı hafifletebilir.

 

6.2--Ayrıca basur oluşma riskini de düşürebilir. Özellikle gelişme çağında olan çocuklara ve gebelere bulguru tüketmeleri önerilir. B12 vitamini dışında bütün B vitaminlerini içerir. Özellikle B1 vitamininin mideye çok yararı olur.

 

6.3--Bağırsak ve mideye yararı olduğu kadar, bağırsak kanseri ihtimalinin de önüne geçer. Bağırsak kanseri olan kişilerin, düzenli olarak tüketmeleri önerilir. Hem hastalığın önlenmesi hem de tedavi sürecinde etkilidir.

 

6.4--Bulgur, başta kolon kanseri olmak üzere birçok kanser türünün oluşma ihtimalini önleyebilir. Çünkü besin değeri yüksek ve sindirim sistemini koruyucu özelliklere sahiptir.

 

7--Yüksek mineral ve selülozdan dolayı besin emilimini hızlandırır, kabızlığı engeller ve bağırsak kanserini önlemeye yardımcıdır.

 

8--Pirince göre daha sağlıklı ve besleyici olan bulgur, oldukça ekonomiktir. Bulgur, durum buğdayından üretilir ve hiçbir katkı maddesi içermez.

 

8.1--Bakliyatlarla karıştırıldığında dünyadaki en önemli besin kaynağı durumuna gelmektedir.

 

9--Pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, küf oluşumuna karşı dayanıklıdır ve raf ömrü diğer ürünlerden daha uzundur.

 

10--Kansızlık için oldukça faydalıdır. İçerdiği lifler sayesinde bağırsak dostu olması da bulgurun faydaları arasındadır. Diyabet yani şeker hastalığı için de oldukça yararlıdır. Ayrıca şeker hastalığına yakalanma riskini de azaltır.

 

11--Kolesterolü düzenler. Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Sindirimi rahatlatarak hazmı kolaylaştırır.

 

12--Bir araştırmaya göre buğday ve bulgur gibi besinleri tüketmek kadınların meme kanserine yakalanma riskini oldukça azaltır

 

13--Uyku problemi olanlar için bu şifalı tahıl oldukça yararlıdır.

 

14—Bulgur İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde, hem cilde hem de saça çok faydası vardır. Bol miktarda demir ve B grubu vitaminleri içerir. Bundan dolayı saç derisini güçlendirerek, dökülme sorunlarını ortadan kaldırır. Aynı zamanda cilt sıkılaşması ve hücre yenilenmesini gerçekleştirir.

 

15--Mide asidini arttırıcı yönde etkisi olan bulgur, midesi hassas olan kişilere dokunur. Mide ağrılarına sebep olarak, kişiyi rahatsız eder. Ayrıca potasyum bakımından zengin olan bulgur, böbrek rahatsızlıkları yaşayan kişileri olumsuz etkiler. Bulgurun içeriğindeki maddeler böbrekleri yoracak özelliktedir. Bu sebeplerle kontrollü olarak tüketilmelidir.

 

Kaynak:

1--http://centralhospital.com/

2--https://www.mynet.com/

3--https://www.sabah.com.tr/




Makalenin İzlenme Sayısı : 187

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.