MAKALELER / Mercimek-Yeşil Mercimeğin Sağlığa Faydaları






Mercimek-Yeşil Mercimeğin Sağlığa Faydaları:

 

1--Yeşil mercimek besin yapısı olarak polifenollerle yüklüdür. Polifenoller, insan vücudundaki zararlı bileşenlerle mücadele eden maddelerdir. Ultraviyole ışınların-yazın güneş ışınları, radyasyonun-röntgen çektirme bilgisayar ekranı vücudumuzda bırakacağı negatif etkiyi polifenoller önler. Yeşil mercimek, polifenoller için depo olduğundan rahatlıkla tüketilebilir.

 

2--Yeşil mercimek büyük bir demir kaynağıdır.Bir fincan yeşil mercimek neredeyse 6 miligram demir barındırır. Bu miktar insan vücudunun günlük alması gereken demirin neredeyse %30’una tekabül eder.

 

3--Yeşil mercimek aynı zamanda yüksek oranda folat ve magnezyum da barındırır.Folat kalp hastalığı için risk faktörünü ortadan kaldıran bir durumdur. Magnezyum ise kalp hastalığı ile ilgili olan bir durumdur. Yeşil mercimek tüketimi bu sebeple oldukça önemlidir.

 

4--Yeşil mercimek adeta bir protein deposudur. Yeşil mercimeğin içinde neredeyse %26 oranında protein bulunur. Bu da vücutta bulunan kas yapısının düzgün çalışması için ihtiyaç duyulan temel amino asitlerin takviyesi anlamına gelir. Spor yapan ya da zayıflamaya çalışanların mercimek tüketmesi bu yüzden önerilmektedir.

 

5--Yeşil mercimek yüksek lifliş yapısıyla da dikkat çekmektedir. Bu özelliği ile yeşil mercimek tükettiğinizde uzun süre tokluk hissedersiniz ve karnınız kolay kolay acıkmaz.

 

6--Yeşil mercimeğin yüksek lifli yapısı sadece uzun süren yokluk için değil kalp sağlığı için de önemlidir. Yüksek oranda suda çözülebilir lif içermesi nedeniyle yeşil mercimek kötü kolesterolü azaltmaya da yardımcı olur.

 

6.1--Yeşil Mercimek Faydaları İbrahim Saraçoğlu'nun deyimiyle trigliseridi düşürmek için yeşil mercimek tüketilebilir.

 

6.2--Kolesterol seviyesinin sağlıklı boyutlarda tutulması yeşil mercimek tüketimi ile doğru orantılıdır. Böylece yeşil mercimek sayesinde kişiler kalp hastalığı ve felç riskini düşünmüş olur.

 

7--Hamilelerin normal insanlardan daha fazla protein alması gerektiğini herkes bilir. Hamileyken mideyi yormadan protein almanın en güzel yöntemlerinden biri yeşil mercimek tüketmek olacaktır. Yeşil mercimek yüksek protein oranı ve lifli yapısıyla kabızlık sıkıntısı yaşamadan tüketilebilecek besinlerdendir.

 

7.1--Hamileler için faydalıdır. Onun içinde bulunan folat doğum kusurları önlenmesi için oldukça önemli bir besindir. Gebelik öncesi en az 1 yıl kadar önce yeşil mercimek tüketilmesi %50 erken doğum ihtimalini azaltır.

 

8--B Vitamini folik asit ve protein deposu yeşil mercimek bebeklere de verilebilir. Bebeklere yeşil mercimek vermeye 8-12 aydan sonra başlayabilirsiniz ancak önce çorbasını ya da mercimek köftesini yedirerek başlamanızda fayda var.

 

8.1--Ayrıca bebeklerde mercimeğe geçiş önce kırmızı mercimekle olmalıdır çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi kırmızı mercimek haşlanınca yumuşar ve rahatlıklar püre haline gelebilir.

 

9--Şeker hastalığına iyi gelir. Diyabet hastaları özellikle beslenmelerine çok dikkat etmek zorundadır. Yeşil mercimek diyabet hastalarının beslenmelerinde mutlaka yer alması gereken besinlerden biridir. Yeşil mercimek diyet lif açısından oldukça zengin olan bir besindir. Mercimekte bulunan diyet lifleri kan şekerinin istenen seviyelerde olmasına yardımcı olur.

 

10—Yeşil mercimek  enerji verir. Yeşil mercimek karbonhidrat seviyesi ve lif yapısı sayesinde kişilerin sürekli enerjik olmasını sağlar. Yeşil mercimek aynı zamanda demir açısından da oldukça zengin bir besindir. Mercimek vücuda oksijen taşıma, metabolizma hızlandırma ve enerji üretimi konusunda başarılı yiyecekler arasında gelir. Bu sebeple yeşil mercimek tam bir enerji deposudur.

 

11--Semptomları ve tedavisi oldukça ağır olan kanser rahatsızlıklarının yeşil mercimek tarafından önlenebileceği de bilinmektedir. Yeşil mercimek tüketimi bazı kanser türlerinin önlenmesi için oldukça önemlidir. Lektin bileşikleri açısından oldukça zengin olan yeşil mercimek kanser savaşçısı olan bir besindir.

 

11.1--Lektinler vücutta bulunan kanser hücrelerinin büyümesini engelleyerek kontrol altında tutulabilmesi sağlar.

 

11.2--Antioksidan kaynağıdır. Antioksidan açısından zengin olan yeşil mercimek tüketimi antioksidanlar açısından zengin olan bir besindir. Özellikle yaşlanma karşıtı bir özelliğe sahip olan yeşil mercimek gen hasarını da önlemektedir.

 

12--Sinir sistemine iyi gelir. Tam bir vitamin ve mineral deposu olan yeşil mercimek beynin iyi çalışması olan gerek iyi çalışması için gerekli olan vitamin ve mineralleri beyne sağlamaktadır.

 

13--Kilo vermeye yardımcı olur. Yeşil mercimek sindirim sistemine çalıştırarak metabolizmayı hızlandıran bir besindir. Lif açısından zengin olan yeşil mercimek diğer besinlere göre daha çok tokluk hissi verir.

 

14--Yorgunlukla mücadele eder. Kişilerin en çok rahatsızlık duyduğu konulardan bir tanesi de kronik yorgunluk durumudur. Birçok kişide görülen kronik yorgunluk demir eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

 

14.1--Yeterli miktarda demir alımı sağlanamadığında vücutta yorgunluk hissine neden olur. Yeşil mercimekte yeteri kadar demir bulunduğu için özellikle yeşil mercimek tüketimi kronik yorgunluğa iyi gelmek geldiği bilinmektedir.

 

15--Mercimek zor hazmedilebilen bir besindir. Bu yüzden mide rahatsızlığı çekenlerin çok fazla tüketmemesi önerilmektedir.

 

Kaynak:

1--https://www.cnnturk.com/

2--https://www.haberturk.com/




Makalenin İzlenme Sayısı : 165

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.