MAKALELER / Açlığa Çözüm- Hollanda Tarzı Tarım








Açlığa Çözüm- Hollanda Tarzı Tarım:

 

1--Nüfus artarken yiyeceğe olan talep de artıyor. 2050 yılında dünya nüfusu 9.6 milyar olacak. Geleneksel tarımla bu sorunu çözmemizin mümkün olmadığı anlaşılmış durumda.

 

2-- Hollanda’nın son zamanlarda dünyanın en büyük ikinci sebze ihracatçısı haline gelmiş durumda. 41 bin 500 kilometrekarelik  17 milyon nüfuslu bir ülke, yılda 6 milyar euro’luk sebze ihraç ediyor. Hollanda’dan bütün dünyayı doyurması beklenmiyor. Ama tarım yöntemleri, bütün dünyaya örnek olacak nitelikte.

 

2.1--Çünkü Hollanda tarımı, toprağa, güneşe, suya ve haşere ilaçlarına bağımlı değil. Buna “hidroponik” yöntemi (toprak kullanmadan su içinde mineral besinlerle bitki yetiştirme yöntemi) deniyor.

 

2.2--Uluslararası gözlemciler, Hollanda’nın, dünyanın en gelişmiş besin endüstrisine sahip ülke olduğu konusunda fikir birliği içinde.

 

2.3--Hollanda, İkinci Dünya Savaşı’nda çok büyük zarar gördü. Hem şiddetli geçen kış hem de Alman işgali,20 bin kişinin açlıktan ölmesine neden oldu.

 

2.4--Böyle bir felaketi tekrar yaşamak istemeyen Hollanda, tarımını seralara kaydırdı. Günümüzde ülkenin ekilebilir arazisinin % 80’i “cam” altında.

 

2.5--Bir metrekarelik alandan 70 kilo domates elde edebiliyorlar. Bu rakam, İspanya’nm açık alan tarımında elde ettiği domates miktarının tam on katı. Üstelik sekiz kat daha az su tüketerek. Hiç de haşere ilacı kullanmıyorlar.

 

2.6--Ayrıca Hollanda’da hiç kimse boş durmuyor. Öğrenciler bile yaz tatillerini ürün toplamakla geçiriyor. Bütün dünya Hollanda tarzı tarımı kullansaydı, açlık sorunu bitebilirdi.

 

Kaynak:Para Dergisi




Makalenin İzlenme Sayısı : 267

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.