MAKALELER / Tahin Sağlığa Faydaları






Tahin Sağlığa Faydaları:

 

1--Tahin, karaciğerleri hasarlardan korur; toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu besin tıpkı karaciğerler gibi böbreklerin de korunmasına fayda sağlar.

 

2--Susam çekirdeğinde bulunan sesamolin ve sesaminin kardiyovasküler hastalıkları önlemede faydalı olabileceği gözlemleniyor. Aynı zamanda fitosteroller de susam çekirdeklerinde bulunan ve damar sağlığını koruyor.

 

2.1--Fitoöstrojen takviyesi ani ateş basması, kemik kaybı, duygu durum bozuklukları gibi menopoz belirtilerini önemii oranda azaltabiliyor

 

3--Tahinde bulunan demir ise aneminin önlenmesinde yardımcı olurken, demir eksikliğine bağlı yorgunluğu da azaltır.

 

4--Tahinin yüksek magnezyum içeriği kemik sağlığınız için çok önemlidir. Yeterli miktarda magnezyum tüketilmesi kemik yoğunluğunu artırır. Menopoz döneminde osteoporoz riskini azaltır.

 

5--Balık yedikten sonra tahin helvası tüketme alışkanlığının nedeni de tahinin balıkla birlikte vücuda giren ağır metallere karşı kalkan oluşturmasıdır. Ve ayrıca vücudumuza balıkla birlikte giren fosfor miktarını düzenlemek ve midedeki mevcut asit dengesi normal seviyelere döndürmek için tahin helvası tüketmekte fayda vardır

 

6--Ayrıca susam çekirdeği büyük oranda çoklu doymamış yağlar, az oranda ise tekli doymamış yağlar içerir. Yapılan araştırmalar, bu tür yağların tüketilmesiyle zararlı kolesterol seviyelerinin düştüğünü, dolayısıyla kalp hastalıkları ya da beyin kanaması gibi riskleri azalttığını gösteriyor

 

7--Tahin, tiyamin gibi B vitaminleri ve magnezyum, bakır, fosfor, manganez, demir ve çinko gibi mineralleri içerir.

 

8--Tahinde bulunan bitki sterollerinin büyük çoğunluğu beta-sitosteroidür. Test edilen 27 farklı kabuklu yemiş, çekirdek, baklagil ve tahıl arasında kolesterolü düşürme özelliği en yüksek olan fitosterol susam çekirdeğidir.

 

9--Yüksek tansiyon hastaları da tahinden büyük yarar sağlar. The Yale Journal of Biology And Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırmada 32 yüksek tansiyon hastası, diyet yağ olarak yalnızca susam yağı tükettikleri 45 gün boyunca takip edildi. Araştırma sonucunda hastaların büyük çoğunluğunda, susam yağı tüketmenin tansiyonu azaltmada, antioksidan yoğunluğunu ise artırmada önemli oranda faydalı olduğu görülmüştü

 

10--Özellikle 50 yaş üstü ve menopoz geçirmiş kadınlarda ya da başka sebeplerden östrojen seviyesi düşmüş olan kadınlarda fitoöstrojen besinlerin fayda sağlayabileceğini işaret ediyor.

 

10.1--Hormonları doğal yollarla dengeleyen bu besinler kemik sağlığına da fayda sağlarken, kanser ya da osteoporoz gibi birçok hastalığın riskini de azaltıyor.

 

11--Susam yağı yaraları, yanıkları, hassaslık ve kurulukları tedavi etmede binlerce yıldır kullanılmakta. Doğal bir bakteri ve mantar karşıtı olan tahin, gözenekleri tıkayan bakterileri öldürür.

 

11.1--Tahinin aynı zamanda içerdiği çinko, doku hasarını ortadan kaldırmada ve cilde esneklik katan kolajenin üretilmesinde de yardımcı olur.

 

12--Tahin içeriğindeki yağlar sayesinde bağırsaklarda ve midede biriken gazı söktürür ve gaz nedeni ile oluşan ağrıları giderir. Mide fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlar.

 

13--Tahin kolesterol içermez. Ayrıca besinlerin midemizde uzun süre kalmasına yardımcı olarak acıkmayı geciktirir.Tüketilen besinlerin daha kolay hazmedilmesini ve vücut tarafından en verimli şekilde emilimini sağlar.

 

Kaynak:HBT- Sevda Deniz Karali





Makalenin İzlenme Sayısı : 139

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.