MAKALELER / Karnabahar Sağlığa Faydaları






Karnabahar Sağlığa Faydaları:

 

1—Karnabaharda vücuttaki hücrelerin oksidatif stresten ve serbest radikallerin verdiği hasarlardan korunmasını sağlayan faydalı enzimlerden bulunur.

 

2--Karnabaharın içerdiği glukorafanin, enflamasyon karşıtı faaliyetleri etkinleştiren izotiyosiyanatlara dönüşür. Bu da kan damarlarında yağ birikimini önleyerek kan dolaşımındaki tıkanıklıkları engelleyerek aterosk- leroz riskini azaltır.

 

3--Karnabaharda bulunan indol-3-karbinolün östrojen karşıtı etkileri, rahim ve meme kanserlerinde tümör hücrelerinin çoğalmasını önleyebilir.

 

4--Karnabahar içerdiği glukozinolat, glukorafanin ve sülforafan sayesinde mide zarını korur ve Heliobacterpylori bakterilerinin üremesini engeller.

 

4.1--Demir emilimini kolaylaştırır forafan tüketimi, Alzheimer hastalarının beyninde bulunan amiloid beta ve tau protein birikimini azaltmaya yardımcı olabiliyor.

 

4.2--Ayrıca lif açısından da zengin olduğundan bağırsaklardaki yararlı bakterileri besler.

 

5--Karnabaharda bulunan glukorafanin ve sülforafan, LDL yani kötü kolesterol seviyelerinin düşürülmesine de yardımcı olur. Aynı zamanda HDL yani iyi kolesterol seviyesini artırır ve tansiyonu düşürür.

 

6--Karnabaharda bulunan C vitamini kandaki demirin daha iyi emilmesini sağlar. Bu da vücuttaki hemoglobin üretiminin artmasına yardımcı olur.

 

7--Karnabaharda bulunan C vitamini, kolajen üretiminde önemli bir rol oynar, hatta romatoid artrit tedavisine destek sağlar.

 

8--K vitamini de kemiklere kalsiyum atımında yardımcı olarak hem erkeklerde hem de kadınlarda kemik dokusundaki kaybı azaltır.

9—Karnabaharda bulunan bazı maddeler gözü maküler dejenerasyona karşı korur

 

9.1--Karnabahar, C vitamini ve antioksidanlar sayesinde yaşla bağlantılı olan, özellikle yaşlılarda körlüğe kadar gidebilen maküler dejenerasyonun ilerlemesini yavaşlatabilir. Sülforafan, hücre ölümlerini engelleyerek retina dokularını oksidatif stresin sebep olduğu hasarlardan da korur.

 

10--Karnabahar, içerdiği indol-3-karbinol adlı bitkisel besin maddesi, sülforafan ile birlikte toksinleri temizleyen enzimleri etkin hale getirir. Bir anlamda detoks işlemini hızlandırır ve dengeler

 

11--Karnabaharda bulunan sülforafan, nörolojik dejeneratif hastalık riskini azaltmada çok önemli bir rol oynar.

 

12--Karnabaharın potasyum içeriği vücuttaki elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olur. Bu da tansiyon kontrolü, sinir impuls aktarımı ve kas kasılması gibi işlevlerde yaşanan sorunları önler.

 

13--Karnabaharda antioksidanlar ve C vitamininin varlığı da çeşitli enfeksiyonları engellemeye ve hastalığa yol açan enflamasyonun artmasını önleyerek savunma mekanizmasının güçlenmesini sağlar.

 

14--Kalorisi çok düşük bir sebze olan karnabaharın kilo yönetimine yardımcı olması çoğunlukla lif içeriğinden kaynaklanıyor. Lif, doygunluk hissini artırarak açlığı erteliyor, kan şekerinin ve insülin seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor

 

15--Karnabaharın aşırı tüketimi şu sorunlara neden olabilir:

1--Şişkinliğe, gaz sancısına ve kramplara yol açabilir.

2--Düşük şeker problemi yaşayanlar fazla tüketmemeli.

3--Demir veya alüminyum kaplar içinde pişirilen karna¬bahar besin değerlerini kaybedebilir.

4--Karnabaharda bulunan pürin, vücut tarafından ürik asit oluşturulmak üzere parçalanır. Bu fazla olduğunda pürin miktarının eklemlerde birikmesine böylece gut hastalığına sebep olabilir.

5--Nadiren de olsa, bazı kişilerde alerjik durumlara yol açabilir.

 

Kaynak:HBT- Sevda Deniz Karalı





Makalenin İzlenme Sayısı : 146

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.