MAKALELER / Karbondioksit Ağaçları ile Atmosferden Karbondioksidi Emmek






Karbondioksit Ağaçları ile Atmosferden Karbondioksidi Emmek:

 

1--Havadaki karbondioksiti emerek de sera gazını azaltmak mümkün.

 

1.1--Ekonomik açıdan makul olmadığı için şimdiye kadar uygulanmayan bu yöntem, son zamanlarda gündeme girmeye başladı.

 

2--Arizona State Üniversitesinden Prof. Dr. Klaus Lackner tarafından geliştirilen teknoloji bir girişim firması tarafından lisanslanarak ticarileştirildi.

 

2.1--Deneme aşamasında havadan günde 100 ton karbondioksit emecek bu sistem yaygınlaştığında yıllık 3,8 milyon ton karbondioksit emebilecek.

 

2.2--Ton başına maliyetin 100 doların altında olması bekleniyor. Yangın söndürücülerde kullanılan karbondioksitin tonunun 100-200 dolar aralığında olduğu düşünüldüğünde bu miktarın makul olduğu söylenebilir.

 

2.3--Geliştirilen sistemde mekanik ağaç adı verilen sütunlar aracılığıyla karbon emilimi gerçekleştiriliyor. Her bir sütunda içinde soğurucu madde bulunan diskler yer alıyor. Dolan diskler aşağıya alınarak emilen gazlar boşaltılıyor.

 

2.4--Aynı boydaki ağaçlardan binlerce kat fazla karbon emilimi sağlayan mekanik ağaçlardan ilk yıl 1200 adet yerleştirilmesi hedefleniyor.

 

2.5--Sistem aktif bir hava akış mekanizması gerektirmeden rüzgâr esintisiyle oluşan hava akımıyla çalıştığı için benzer sistemlere göre daha ucuza mal oluyor.

 

2.5.1--Bununla birlikte, emilen karbondioksit araçlar için sentetik yakıt hâline getirilebiliyor. Bu durumda emilen karbondioksit tekrar doğaya salındığı için toplamda sera gazı azaltılmasa bile en azından yakıt kullanımıyla yeniden sera gazı saliminin önüne geçilmiş oluyor.

 

2.5.2--Bunun yanında elde edilen karbondioksit, karbonatlı yiyecek ve içeceklerde, gübre üretiminde ve endüstriyel amaçlarla da kullanılabilir

 

Kaynak:HBT

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 169

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.