MAKALELER / İstanbul da Yeşil Alanlar 1977-2009 Arası %75 Azaldı






İstanbulda Yeşil Alanlar 1977-2009 Arası %75 Azaldı:

 

1--Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden Çağdaş Kuşçu Şimşek ve aynı bölümden Betül Şengezer'in “Istanbul Metropoliten Alanında Kentsel Isınmanın Azaltılmasında Yeşil Alanların Önemr isimli çalışmalarında İstanbul'un plansız büyümesiyle ortaya çıkan kentsel ısınma problemini inceliyor.

 

1.1--Çalışmaya göre kuzey ormanlarını ve su havzalarını da tahrip edecek projelerin devreye girmesi, kentsel ısınma problemini ve insan üzerindeki olumsuz etkilerini giderek artıracak.

 

1.2--İstanbul'da sadece kentiçi ağaçlandırmaların iklime etkisi 4 derece'yi buluyor.

 

2—Uydu fotoğraflarına göre İstanbulda Yeşil Alanlar 1977-2009 Arası %75 Azaldığı görülmekte.

 

3--Geleceğin sağlıklı ve yaşanabilir kenti olabilme avantajını yakalayabilme olanağına sahip olan İstanbul’da, orman alanlarının tahrip edilmesiyle yeşil alanlar günden güne azalıyor;

 

3.1--Doğal hava koridorları yüksek ve yoğun yapılaşmalar ile tıkanıyor; kent içi yeşil alanlar yapılaşmaya açılarak yok ediliyor. Deniz kıyılarına yakın bölge-lerde yapılan yüksek katlı binalar, kirleticileri dağıtabilecek deniz meltemlerini engelliyor.

 

4--Deneyimlerden elde edilen bilimsel bulgular ışığında, İstanbul’un bugün bulunduğu noktada iklim değişikliği ve ısı adaları/sıcaklık artışları konusu öncelikli olarak gündeme alınmalı, ayrıntılı iklimsel modellemeler ile kentin bu gelişim eğilimi ile karşı karşıya kala¬cağı tehditler öngörülmeli ve önlemler çok geç kalınmadan geliştirilmelidir.

 

Kaynak:HBT




Makalenin İzlenme Sayısı : 221

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.