MAKALELER / Bilincin Beyinde Fiziksel Kaynağı Bulundu








Bilincin Beyinde Fiziksel Kaynağı Bulundu:

 

1—Beyin sapı hasarının, kimisini komaya sokarken kimisini komaya sokmayan nedeni araştırmak için beyin sapı haritaları çıkarıldı. Beyin sapı haritasında rostral dorso- lateral pontin tegmentum adı verilen bölgenin, komadaki 12 hastanın 10’unda hasarlı olduğu ancak komada olmayan 24 hastanın sadece 1’inde hasarlı olduğu tespit edildi.

 

2--Araştırmacılar beynin hangi bölgelerinin bu küçük bölgeyle iletişim halinde olduğunu bilmek için sağlıklı bir insan beyninin konnektomunu (beyin haritası) incelediler. Korteksteki 2 bölgenin rostral dorsolateral pontin tegmentum ile yakından ilişkili olduğu tespit edildi: anterior insula ve anterior singulat korteks.

 

3--Araştırmacılar kortekste (beynin dış kısmı) bir bölgenin farkındalıktan sorumlu olduğunu söylüyorlar ama kesin olarak tespit edemiyorlardı. Yeni yapılan çalışmada korteksin özel olarak 2 bölgesinin beyinsapıyla ilişki halinde bulunduğu ve bilinci oluşturmada belirleyici olduğu keşfedildi.

 

3.1--Araştırmada beyinsapı hasar görmüş, 12’si komada (bilinçsiz) 24’ü ise bilinci yerinde olan 36 hastayı içeriyordu.

 

4--Önceki çalışmalarda bu bölgeler uyanıklık ve farkındalık ile ilişkili bulunmuştu, ancak beyinsapıyla etkileşimi bilinmiyordu

 

5--Araştırma ekibi komadaki, bitkisel hayattaki 46 hastanın fMRI (fonksiyonel MR, beynin aktivitesini gösteren bir yöntem) görüntülerini inceleyerek ikinci bir kontrol yaptı ve bu 3 bölge arasındaki bağlantının hasar gördüğünü tespit etti.

 

6—Yorum:Komada tepki vermeyen hastalarda da bilinç var olabilir mi.Ancak yukarıdaki araştırma tepki veren komdaki hastalarda biinçle ilgi önemli beyin bölgeleri olarak yorumlanabilir.

 

Kaynak:HBT-Furkan Avcı

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 224

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.