MAKALELER / Uydu Sayısındaki Artışa Bağlı Uzay Çöpleri Artacak





Uydu Sayısındaki Artışa Bağlı Uzay Çöpleri Artacak:

 

1--2019’da yörüngede dolaşan 2.000 uydu vardı. Bugün için bu sayı 6.000 civarında. Önümüzdeki on yıl içerisinde uydu sayısının 50.000"i bulması bekleniyor.

 

1.1--Uzaya roket göndermenin ucuzlaması, uyduların küçülmesi ve veri analiz yazılımlarının gelişmesi bu sayının artışındaki temel nedenler.

 

2--2016’da uzaya giden bir roketin maliyeti 200 milyon dolar civarındayken bugün bu rakam 60 milyon dolara düşmüş durumda. SpaceX uzaya götürdüğü uydu başına sadece 1 milyon dolar alıyor.

 

2.1--1972’de uzaya gönderilen ilk gözlem uydusu Landsat-1,1.800 kg ağırlığında ve bir kamyon büyüklüğündeydi. Bugün benzer görevler üstlenen uydularsa sadece 12 kg ağırlığında ve ortalama bir bilgisayar kasası büyüklüğünde.

 

3--Günümüzde hava tahmininden, kargo paketi takibine kadar birçok alanda uydulardan faydalanılıyor. Alışveriş merkezlerinin açık otoparklarının doluluk oranlarından bir yerleşim bölgesinin ekonomik durum analizi, metal fabrikalarının hareketliliğinden yakın gelecekteki metal fiyatlarında gerçekleşecek değişim tahmini, hastane otoparklarının doluluk oranlarından pandemi yayılım analizi yapılabiliyor.

 

3.1--Üstelik artık ucuza uydu interneti de yaygınlaşmaya başladı. Yakın zamanda dünyanın neresinde olursanız olun ekonomik bir şekilde internete bağlanmak mümkün olabilecek.

 

3.2--Öte yandan uydu sayısındaki bu artış gökyüzü gözlemcilerini endişelendiriyor çünkü gökyüzünün bu kadar çok uyduyla dolması gözlemleri de olumsuz etkiliyor.

 

3.3--Tabi bir de kullanım ömrünü tamamlayan uyduların yörüngede dolanan bir uzay çöpü hâline gelme meselesi de var. Atıl durumdaki uydular ve uzay çöpleri tehlike de arz ediyor. Geçtiğimiz aylarda 20 tonluk bir uzay çöpü Maldivler yakınında bir yere düşmüştü

 

4—Yorum:İnsanoğlunun Uzayda yerleşimi daha fazla gerçekleşetikçe bu yerleşime bağlı uzay çöpü seviyeside artacak.Bu anlamda uzay çöplerinin uzayda ve gezegenlerde toplanması işlenmesi ile ayrı bir sanayinin doğacağı açık.Bu konuda uzay çöplerinin toplanması konusunda yeni teknik ve araçların gerçekleştirilmesi gereği açık.

 

Kaynak:Bilim ve Teknik Dergisi—Kasım 2021--https://bit.ly/uydu-sayisi-https://bit.ly/uzay-copu

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 170

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.