MAKALELER / Dinozorların Yok Olmasına İklim Değişimi mi Yol Açtı





Dinozorların Yok Olmasına İklim Değişimi mi Yol Açtı:

 

1--Bilimsel çalışmalar, günümüzden 133 milyon yıl önce yani dinozorlar henüz yok olmamışken atmosferdeki karbondioksit miktarının azalması nedeniyle Dünya’nın ortalama yüzey sıcaklığının 3 °C düştüğünü gösteriyor.

 

2--Karbondioksit bir sera gazıdır. Atmosferdeki karbondioksit miktarının artması ya da azalması Dünya’nm ortalama yüzey sıcaklığının da artmasına ya da azalmasına yol açar.

 

3--Günümüzün en önemli çevre sorunlanndan biri olan küresel iklim değişikliğinin ana nedeninin de insan etkinlikleri sebebiyle atmosferdeki karbondioksit miktarının aşırı artması olduğu biliniyor.

 

4--Dünya tarihinde, günümüzden yaklaşık 133 milyon yıl önce iklimde önemli değişikliklerin meydana geldiği yaklaşık 700.000 yıl süren bir dönem var. Weissert Olayı olarak adlandırılan bu dönemde okyanus sularındaki oksijen miktarı aşırı derecede düşmüş, biyoçeşitlilik azalmış, dünya genelindeki yağış ve rüzgâr düzenlerinde önemli değişiklikler olmuştu.

 

5--Araştırmacılar Nature Communications’ ta yayımladıkları çalışmalarında, Antarktika açıklarındaki okyanus tabanlarında bulunan tortulardan alman örnekleri analiz etmişler. Bu tortularda, 133 milyon yıl önce 54° güney enleminde yer alan Weddell Denizi havzasından ve 500 metre derinliğe sahip sulardan kalma izler var.

 

5.1--Toplanan verilerin analizleri ve kuramsal hesaplar, Weissert Olayı sırasında Dünya’nm ortalama sıcaklığının 3 °C düştüğüne ve bu durumun atmosferdeki karbondioksit miktarının %40 azalmasından kaynaklandığına işaret ediyor. Ayrıca hesaplar, jeolojik kayıtlarla uyumlu bir biçimde, Weissert Olayı sırasında Kuzey Kutbu civarındaki ve Antarktika’nın kıyı bölgelerindeki buzul miktarının arttığını da gösteriyor.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 199

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.