MAKALELER / Tekstilde Geri Dönüşüm





Tekstilde Geri Dönüşüm:

 

1--Geri dönüştürülmüş PET şişeden elde edilen kumaş ile normal polyesterden üretilen kumaşın mikroplastik pamuğa göre pamuktan imal edilen ürün göre çok daha düşük çevresel etkiye sahip çıkıyor.

 

1.1--Çevresel etkinin çoğu lif üretiminden kaynaklanır. Mesela pamuk. Biyobozunur ve daha sağlıklıdır ama 1 kilo pamuk yaklaşık 8 ton su karşılığında oluşur. Ayrıca kullanılan pestisit kirliliği de cabası.

 

1.2--Petrolden ürettiğiniz lifi, yeniden kullanılabilir hale getirirseniz çevresel etkiyi azaltırsınız. Küresel markaların, çevreci hedeflerle bu yönde ciddi eğilimi var. Tabii dönüştürülmüş kumaşın mukavemet, tüylenme sorunu ve mikroplastik artışı gibi handikapları var.

 

2--Kıyafetlerde'yüzde 100 recycle' üretmek zor. Şu anda % 20 oranında geri dönüştürülmüş lif kullanımı yaygın ve recycle etiketi alınabiliyor. Türkiye'de ise bu tip ürünleri tüketici pek tercih etmiyor.

 

2.1--Aslında sağlık açısından endişelenecek bir durum yok. Zaten PET'ler 200 derecenin üzerinde eritilerek lif oluşturuluyor.

 

3--Tekstil endüstrisi; yılda yaklaşık 150 , milyar parça giyisi üretiyor ve tarımdan sonra en büyük ikinci su tüketicisi.

 

3.1--Sera gazı emisyonlarının % 5'inden sorumlu. Ve bu emisyonun 2030'larda % 60 artacağı hesaplanmış. 2030'a kadar küresel giyim tüketiminin % 63 artacağı tahmin ediliyor. Bu da 500 milyar çıkmış yeni tişört demek.

 

3.2--Polyesterden yapılmış bir tişörtün atmosfere saldığı karbondioksit emisyonu; 7.1 kg. 1 kilo saf yünün karbon ayak izi ise 14 kilo.

 

3.3--Tüm bu olumsuz etkiyi azaltmak için uzmanlar,'yavaş modayı', sadece ihtiyaca yönelik alışverişi ve ikinci el kullanımı öne çıkarılmalı.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 179

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.