MAKALELER / Kornişon Salatalık Turşusu Nasıl Yapılır





Kornişon Salatalık Turşusu Nasıl Yapılır?

 

6.1--Bir litrelik kavanoz için malzemeler: 1 kilo kornişon salatalık, su (mümkünse kaynak suyu), 4-5 çorba kaşığı kaya tuzu, 1 çorba kaşığı toz şeker, 10 diş sarımsak, 2 çay bardağı sirke, 10-12 dal maydanoz. Yapılışı: Taze, sert yapılı, küçük boy ve aynı kalınlıktaki salatalıklar kullanın.

 

6.2--En uygun çeşit kornişondur. İçlerinde ezik, çürük ve küflü olanları ayırın; üzerlerindeki çamur, toprak gibi kirleri yıkayın. Salatalıkları kavanoza doldurun. Tuzunu üzerine ilave edin, sarımsaklarını kavanoza yerleştirin.

 

6.3--Sirkeyi içine boşaltın. Suyunu, salatalıkların tümü salamuranın içinde kalacak şekilde ilave edin. Maydanozu kapak yapın ve kavanozun kapağını kapatın.

 

6.4--Tezgah üzerinde, düz bir zeminde iki gün bekletin, suyu azalacaktır, üzerine biraz daha su ilave edin. Kapağını sıkıca kapatıp, serin bir yerde dört beş hafta bekletin.

 

5.5--Beş boy olan turşu salatalığının en küçüğüne 'kornişon' deniyor. Algı olarak en çok kornişon gibi olsa da satışlara göre karışık turşu, cirolarda aslan payını alıyor. Salatalık, biber, domates, lahana, acur, kelek, havuç, fasulye, kırmızı biber, patlıcan ve pancar, turşuda en çok tercih edilen sebzelerin İzmir Ödemiş, Afyon ve Balıkesir'den geliyor.

 

5.5.1--Lahana ise Afyon ve Bursa Yenişehir menşeli. Domates Karacabey'den, pancar Afyon’dan, acı biber Çanakkale Biga, Balıkesir, tatlı biber Bursa Orhangazi ve Yenişehir'den temin ediliyor. Ankara Çubuk'ta ve Adana'da da turşuluk sebze üretimi yapılıyor.

 

Kaynak:Para Dergisi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 160

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.