MAKALELER / Beyin-Beyne İyi Gelen Gıdalar





Beyin-Beyne İyi Gelen Gıdalar:

 

1--Beyin hücresi zanmnyapı taşlarını temel omega-3 yağ asitleri oluşturuyor. Bu yağlardan biri olan DHA, beynin toplam yağ asidi içeriğinin % 10 ila 20'sini oluşturuyor.

 

1.1--DHA, nöronların yapısının sağlıklı olmasını sağlıyor ve hücreler arası sinyal gönderimini destekliyor, beyin hücrelerinin verimli bir şekilde iletişim kurmasını sağlıyor. Hamilelik sırasında, sağlıklı bir beyin ve görsel fonksiyon gelişimi için beyin ve retinada DHA birikimi gereldi.

 

2--Bedenimiz kendi başına yeterli miktarlarda DHA üretemiyor, bu yüzden bunu beslenme yolu ile almamız gerekli. Neyse ki DHA, deniz ürünleri ve sardalye, uskumru, somon ve alabalık gibi yağlı balıklarda bol miktarda bulunuyor.

 

2.1--140 gramlık bir porsiyon  uskumru,bedene bir haftaboyunca yetecek kadar omega-3içeriyor. Sonuç olarak, hamilelik sırasında annenin daha fazla deniz ürünü tüketimi, çocukta beyin gelişiminin daha iyi olmasını, sözel zeka ve ince motor kontrolü gibi bilişsel işlevlerin daha iyi gelişmesini sağlıyor.

 

3--Kanında omega-3 seviyesi düşük olan çocuklar, daha kötü davranış, becerileri sergiliyebilir.

 

4--Yetişkinlerde kanda yüksek DHA seviyesi, demans riskini azaltıyor. Bilişsel işlevlerde yaşa bağlı olan düşüş, hafif bilişsel bozulduk (MCI) olarak adlandırılıyor ve demansm baskın formu olan Alzheimer hastalığının öncüsü olabileceği düşünülüyor.

 

4.1—MCI belirtileri gösteren yaşlı bireylerüzermde yapılan kontrollübir çalışma, kanda omega-3 seviyesini yükselten B vitaminleri takviyeleri ile nöronal atrofinin % 40 yavaşlatabildiğini gösterdi.

 

4.2--Omega-3 alımının nörodejenerasyona karşı korumaya yardımcı olduğunu bilmek iyi bir haber ancak bir taraftan ülkemizde ldşi başına balık tüketiminin önerilen seviyelerin çok altında olduğunu da biliyoruz. Özellikle çocuklanmız, yeterli miktarda yağlı balık tüketmiyor.

5--Beyin fonksiyonu üzerinde yararlı etkileri olan bir başka besin sınıfı

da, polifenoller. Polifenol bakımından zengin besinlere örnek olarak çay, kahve, bitter çikolata, çilek, baharatlar ve şarabı gösterebiliriz.

 

5.1--Plasebo kontrollü deneylerde, polifenol açısından zengin beslenmenin beyindeki kan akışını artırdığı ve bireyin dikkat, hafıza ve işlem hızı testlerinde daha yüksek performans gösterdiği ortaya çıktı.

 

5.2--Daha iyi bir beslenmenin duygusal refahı da artırdığına dair kanıtlar da bulunuyor. Avustralya'da gerçeldeştirilen çığır açan bir araştırma; taze meyve, sebze, kepekli tahıllar ve yağlı balıkların tüketiminin artmasının depresyon şiddetini azalttığını gösterdi.

 

6--Hangi yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor? Şekerle tatlandırılmış içecekler olmazların en ön sıralarında yer alıyor. Bu içecekler, sağlıklı genç erkeklerde iltihaplanma belirteçlerini hızla artırıyor. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, hipokampal işlevi bozduğu ve bunun da öğrenme ve hafıza üzerinde olumsuz etkileri olduğu görülüyor.

 

7--İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalarda ise geleneksel batı türü beslenmenin beyin üzerine olumsuz etkilerinin bir hafta içinde ortaya çıkabileceği tespit edildi. Bu nedenle, tatlıları, rafine tahıllan, kızarmış yiyecekleri, fast-food’u, işlenmiş etleri ve şekerli içecekleri, "ekstra" veya "eğlenceli yiyecekler" olarak düşünmeli ve fazla tüketmemeliyiz.

 

8--Sonuç olarak, sağlıklı bir beyin gelişimi ve kalıcı bir ruh sağlığı için mutlaka iyi beslemek gerekiyor

 

Kaynak:Popular Science

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 213

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.