MAKALELER / Dikey Tarım-Akıllı Bitki Fabrikaları





Dikey Tarım-Akıllı Bitki Fabrikaları:

 

1--Geleneksel tarımda yılda 2 defa ürün alınabilirken, akıllı bitki fabrikalarında marul gibi ürünlerde 12-13 defa ürün hasat edilebiliyor.

 

2--4 mevsim ve yılın 365 günü üretim yapılabildiğine dikkat çeken Çiçekli, birim alandan geleneksel tarıma göre 200 kata kadar fazla ürün alınabilmesinin yine dikey tarım sistemleri ile mümkün olabildiğini ve bu durumun artan dünya nüfusunu beslemede önemli bir çözüm kayna¬ğı yaratacağını söylenmektedir.

 

3--Akıllı bitki fabrikaları, suyun bilinçli tüketilmesi ve alanların verimli kullanılması açısından en önemli uygulama olarak değerlendiriliyor. Geleceğin çevre dostu, yenilikçi ve sürdürülebilir bir tarım modeli olarak öne çıkan bitki fabrikaları, dünya genelinde günden güne yay¬gınlaşıyor.

 

3.1--Çiçekli, bitki fabrikalarında uygulanan bu sistemlerin kullanılan su, gübre gibi tarımsal girdilerin otomasyon ile bitkiye verilerek yüksek oranda tasarruf sağladığını ve çevre dostu bir üretim sistemi olduğunu vurguluyor.

 

3.2--Çiçekli, özellikle sadece sudaki tasarrufun, geleneksel tarıma göre % 70-95 oranında daha düşük olduğunu ve bu nedenle çevre dostu bir üretim tekniğine sahip olduğunu kaydediyor

 

4—Akıllı bitki fabrikalarının örnekleri ilk olarak Hollanda, ABD ve Japonya’da görülmeye başlandı.

 

5--Akıllı bitki fabrikaları kapalı ortamlarda ve kontrollü şartlarda olduğu için kuraklık, hastalık, don vb. durumlardan etkilenmeden ve neredeyse ‘sıfır’ kayıp ile üretim yapılmasını mümkün kılar.

 

6--Dikey Tarım Sistemlerinde Ürünlere Bu Tür Bakteri Bulaşması Söz Konusu Olmamakla Birlikte Ürünler Tohumdan Haşata Kadar Son Derece Hijyenik Üretiliyor. İşletmede Yer Alan Hava Filtreleri Sayesinde Bakteri Ve Virüs Girişi Engelleniyor. Buradan Çıkan Ürünler Yıkanmadan Yenebilecek Durumdadır.

 

7—Yorum:Akıllı bitki fabrikalarında kullanılan otomasyon son derece doğru yaklaşım.Ancak doğal ortamlarında buralarda olması herhalde bitki sağlığı anlamında gerekir.Son derece hijyenik şartlarda yetişen çocuklar ne kadar sağlıklı ise burada üretilen bitkilerde o kadar sağlıklı olur.Ayrıca kullanılan tohumlar ata tohum olmadığından üretilen bitkiler ne kadar doğal diye sorgulanabilir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 188

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.