MAKALELER / Diyet Tipleri ve Özellikleri





Diyet Tipleri ve Özellikleri:

 

1--Akdeniz Diyeti: En sağlıklı diyettir. Çünkü içinde zeytinyağı gibi mucizevi bir ürün vardır. Başta Yunanistan, İtalya, İspanya olmak üzere Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin beslenme alışkanlıklarının sentezidir. Balığın fazla, peynir, yoğurt gibi süt ürünlerinin makul seviyede tüketilmesini önerir.

 

2--Aralıklı Diyet: Buna "aralıklı enerji kısıtlaması" da denir. Kendiniz belirlediğiniz sürelerde az kalorili yiyecek tüketmek demektir.

 

3--Atkins Diyeti: Düşük karbonhidrat diyetidir. Yüksek kaloriye ve ömür boyu ince kalmaya odaklanır. 20'nci yüzyılın sonlarıyla 21'inci yüzyılın başlarında popüler olmuştur. Amerikalı kardiyolog Robert Atkins (1930-2003) tarafından geliştirilmiştir. Taraftarları kilo vermek için en başarılı diyet olduğunu, eleştirmenleri ise bu diyetle sağlık sorunlarına davetiye çıkarıldığını söyler.

 

4--Beverly Hills Diyeti: İlk gün sadece meyve yemekle işe başlanır. Sonraki günlerde, belli bir program çerçevesinde meyve ve sebzelere yer verilir. Süresi altı haftadır.

 

5--DASH Diyeti: Hipertansiyonu önleyecek diyet yaklaşımlarıdır.

Meyve, sebze ve tam tahılın yanı sıra düşük yağlı süt ürünlerinin tüketimine izin verir. Bunlara kırmızı et, balık, tavuk, fındık, fasulye dahildir. ABD Diyet Rehberi'nde 2015-2020 arası dönem için tavsiye edilen üç diyetten biridir. Diğerleri Akdeniz Diyeti ve Sebze Diyeti'dir.

 

6--Doğal Besin Diyeti: "Whole30” da denir. Herhangi bir şekilde "işlenmemiş" tüm meyve ve sebzeler, doğal besin kategorisine girer. Buna İngilizler "doğal”, Amerikalılar "organik” demektedir. Bu besin maddelerinde, hormon, antibiyotik, tatlandırıcı, renklendirici, koruyucu, ilave güzel koku katkılı hiç bir madde bulunmamalıdır. 30 rakamı, diyetin en az bir ay boyunca sürdürülmesi gerektiğini belirtir.

 

7--Dukan Diyeti: Yüksek protein ve sınırlı miktarda karbonhidrat tüketimine önem verir. Kısa süreli diyetlerle başlar, daha sonra orta ve uzun vadeli aşamalara geçer. Her aşamanın sıkı sıkıya uyulması gereken kuralları vardır. Fransız beslenme uzmanı Pierre Dukan (1941 - ) tarafından geliştirilmiştir.

 

8--Düşük Glisemik Endeksli Diyet: Karbonhidrat içeren besin maddelerinin kısıtlandığı ya da çok düşük oranlarda besin maddelerinin tüketildiği diyettir. Besin maddeleri, % 25'ten daha az karbonhidrat içermelidir.

 

9--Etobur Diyeti: Sadece hayvansal ürünler tüketmeyi hedefleyen beslenme programıdır. Eski bir diyet yöntemidir. Tarihi, Alman araştırmacı Bernard Moncriff'in 1856’da yazdığı bir kitaba kadar uzanır. Fakat günümüz hekimleri, vitamin eksikliğine, kötü kolesterolün yükselmesine ve kardiyovasküler hastalıkları tetiklemesine karşı uyarmaktadırlar.

 

10--Glütensiz Diyet: Protein olarak glütenden kaçınan diyettir. Glüten; buğday, arpa ve çavdarda bulunur. Daha çok Çölyak hastalığının tedavisi için tavsiye edilir.

 

11--Greyfurt Diyeti: Az miktarda alınan besin maddelerinin yanı sıra koca bir bardak greyfurt suyu içmeye dayanır. Mideniz hassas ise bu diyet tavsiye edilmez.

 

12--Pegan Diyeti: Bitki ağırlıklı beslenme rejimidir. Yine de bu diyette bitkilerin payı, % 75'tir. Fakat % 25 oranında yiyeceğiniz et, sadece otla beslenen büyükbaş hayvanlardan, cıva oranı çok düşük balıklardan gelmelidir.

 

13--Pirinç Diyeti: Pirinç ve meyve ağırlıklı diyettir.Hipertansiyonu olan hastalarını bu yöntemle tedavi ediyor ve şaşılacak derecede olumlu ve hızlı sonuçlar alıyordu.

 

14--Sabah Muzu Diyeti: 2008'de Japonya'da popüler olmuş bir diyettir. Kahvaltıda sınırsız muz yiyip, oda sıcaklığında su veya bir bardak süt içerek uygulanır. Sağlıklı bir kişi, günde yedi muz yiyebilir. Akşam 8.00’den sonra hiç birşey yenmemeli, yatağa da geceyarısı gitmelidir.

 

15--Sandviç Diyeti: Sadece yüksek kalorili sandviçlerle beslenirsiniz. ABD'de Jared Fogle adlı bir öğrenci bu yöntemle 245 pound (110 kilo) vermiştir. 1998 ve 1999'da bu diyeti uygulamadan önce Fogle, 425 pound (193 kilo) çekiyordu.

 

16--Scarsdale Diyeti: Yüksek protein, düşük karbonhidrat diyetidir. 1970'lerde çok popülerdi. Atkins ve Stillman diyetlerine çok benzer.

 

17--Sebze Diyeti: Adından da anlaşılacağı üzere sadece sebze ile yapılan beslenme şeklidir. En sağlıklı üç diyetten biridir.Ancak bu diyette sebzeler, vitamin ve mineral özelliklerini kaybetmemeleri için haşlanmalıdır. Çiğ yenmesi daha etkili olur.

 

18--Son Şans Diyeti: Çok düşük kalorili bir diyettir. Günde 800 kaloriden daha fazlasının alınmaması gerektiğine işaret eder. Ancak bir yetişkin için 800 kalori çok azdır (Erkeklerde 2 bin 500, kadınlarda 2 bin kalori, ortalama günlük kalori ihtiyacıdır). Diyet, altı ay sonra bırakılmalı, bir bu kadar süre de ara vermelidir.

 

19--Stillman Diyeti: Karbonhidratı sınırlayan bir diyettir. Atkins diyetinin öncüsü niteliğindedir. Yaşam için Bedeniniz: Kısaca BFL (Body for Life) olarak bilinen 12 haftalık beslenme ve egzersiz programıdır. Düşük yağlı, yüksek proteinli diyettir. Yavaş tempoda birkaç dakika yürüyüşle başlanır. Tempo artırılır. Beslenme, güçten düşmeyecek düzeyde olmalıdır.

 

20--Yumuşak Diyet: Fiziki olarak yumuşak besin maddeleriyle yapılan diyettir. Böylece yiyeceği çiğneme ihtiyacı ortadan kalkar. Diş kaybı nedeniyle çiğneme kabiliyetini kaybeden insanlara da önerilir.

 

Önemli Not: Bu diyet çeşitleri, tanıtım ve fikir verme amaçlıdır. Onun için ayrıntılara girmedik. Sağlıklı beslenmek veya kilo vermek istiyorsanız, bunu mutlaka doktor kontrolünde yapmalısınız. Rastgele diyet, sağlığınızı bozabilir.

 

Kaynak:Para Dergisi-21-27 Kasım2021

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 147

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.