MAKALELER / Çin Hanedanlıklarının Çoğu Yanardağ Patlaması Nedeniyle Yok Olmuş





Çin Hanedanlıklarının Çoğu Yanardağ Patlaması Nedeniyle Yok Olmuş

 

1--Uluslararası bir araştırma ekibinin bir analizine göre son 2000 yılda yok olan Çin hanedanlıklarından volkanik etkinlikler sorumlu.

 

1.1--Büyük volkanik patlamalar ani ve kısa vadeli değişimler için en önemli doğal olaylardan biri olarak kabul edilir.

 

2--Asya’da meydana gelen volkanik etkinlikler, örneğin Kuzey’de serin yazlara, muson rüzgarlarının zayıflamasına, dolayısıyla da Gü- ney’de daha az yağışa yol açar. Soğuk hava ve kuraklık ekinler üzerinde olumsuz etki yapıyor.

 

3--Zhejiang Üniversitesinde (Çin) Chaochao Gao ve Trinity Colle- ge ‘den (İrlanda) Francis Ludlovv ve ekipleri buz karot örneklerinin yardımıyla, 156 volkanik etkinliğinin rekonstrüksiyonunu gerçekleştirdikten sonra bu verileri 68 Çin hanedanlığına ait belgelerle karşılaştırdılar.

 

3.1--Communications Earth & Environment” dergisinde yayımlanan araştırma, hanedanlıkların birçoğunun (68’den 62’si) volkanik etkinlik yüzünden çöktüğünü gösteriyor.

 

3.2--Bilim insanları yine de bir hanedanlığın çöküşünün birçok faktörün bir araya gelmesiyle ilgili olduğunun altını çiziyorlar.

 

3.3--Örneğin 1815’deki Tambora, 1600’deki Huayna- putina ve 1257’deki Samala patlamalarından hemen sonra bir çöküşün yaşanmaması buna bir örnek.

 

3.4--Kötü hasadın yanı sına, kötü liderlik ve yönetimdeki yozlaşma da bir hanedanlığın çöküşünde rol oynayan önemli faktörler arasında yer gösteriliyor.

 

Kaynak: HBT Sayı 296- 25 Kasım 2021

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 202

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.