MAKALELER / Yapay Böbrek-Yapay Organlar





Yapay Böbrek-Yapay Organlar:

 

1—Kalp ve akciğerlerde kullanılan bir teknikle ilk kez yapay böbrek üretildi.

 

1.1—Daha önce aynı yöntemle üretilen yapay kalp pompalama yetisi düşük olduğu için canlı hayvanlara nakl edilememişti.Aynı yöntemle üretilen Yapay akciğerler ise ancak 2 hafta çalışabilmiş idi.

 

1.2—Bu şekilde üretilen organ biyouyumlu olup,organın yapıldığı canlıda red reaksiyonu ortaya çıkmıyor.

 

2—Deney için ölü farelerin böbreği ,hücreleri temizlenerek hücre iskeletine(ekstraselüler matriks-ECM) indirgendi.

 

3—Ardından matrikse güvenilir olduğu bilinen damar hücreleri kullanıldı.Kök hücre evresini aşmış bu hücreler matrikste böbrek hücresi olarak geliştirilmekte.

 

4—12 günlük hücre yerleşiminden  ve biyoreaktördeki büyümeden sonra oluşan yapay böbrekler doğal böbreğin işlevini % 23 oranında yerine getirecek duruma gelmiş.

 

5—Yapay organın sadece % 15-20 oranında işlemesi bile diyalizden bağımsız bir yaşam demek.

 

6—Kök hücreye dayalı yapay organ üretimi ile gelecekte,hasarlı veye bozuk birçok organın yerine bu organların nakli herhalde yapılabilecek.

 

6.1--Ancak herhalükarda organ naklinde,organ nakli mümkün olmayan organlarda sözkonusu olabilir ki bunların başında sinir sistemi organları olabilir.

 

6.2--Öte yandan insan için mide nasıl sindirim organı ise, organın sahibide kişi ise kişinin yaşamda onayı olmadan organ naklinde başarı çoğu zaman düşük olabilecektir.

 

6.3--Aynı zamanda kişinin yaşam boyunca organlarındaki değişim yada iz farklı olduğu için,organ naklinde başarı için kişinin hasarlı organın yeniden,yukarıdaki yöntemle sağlıklı hale getirilmesi ile mümkün olabilir zira başka bir canlının kaotik yaşamının getirdiği iz,başka bir canlıya belli bir oranda-ana hatlarda uyabilir.

 

Kaynakça:CBT-1362/15-26.04.2013




Makalenin İzlenme Sayısı : 135

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.