MAKALELER / Tarlada-Kurak Tarlada Balık Yetiştirmek





Tarlada-Kurak Tarlada Balık Yetiştirmek:

 

1--Milas'ta, atıl durumdaki pamuk tarlalarını değerlendiren köylüler, kurdukları toprak havuzlarda yıllık 9 bin ton çipura ve levrek üretiyor.

 

2--Milas İlçe Tarım Müdürü Eşref Arslan, yıllık 65 bin ton civarında balık üretimi yaptıklarını belirterek, "Balıkçılık sektöründen kentte yaklaşık 15 bin kişi faydalanıyor.

 

3--Türkiye'de üretilen çipura ve levreğin % 65'i Milas bölgesinde yetiştiriliyor.

 

3.1--Yıllık üretimimizin 56 bin tonu denizlerde 9 bin tonu toprak havuzlarda gerçekleştiriliyor" dedi.

 

3.2--Özellikle son dönemde tarıma elverişli olmayan arazilerde toprak havuzlar kurularak balık yetiştiriciliği yapıldığını vurgulayan Arslan, şunları söyledi:Denizlerde tuz oranı binde 35, toprak havuzlarda da bin 7 ve 35 arası değişkenlik gösteriyor. Tuz ve sudaki mineral seviyesi bu tür deniz balıklarının yetişmesi için uygun olduğu için ideal bir üretim ortamı doğal olarak meydana gelmiş oluyor.

 

3.3--Geçtiğimiz yıl Milas'tan 60 ülkeye 50 bin ton civarında çipura ve levrek gönderdik.

 

4--Milas İç Su Ürünleri Üreticileri Birlik Başkanı Muhammet Doğuç ise son yıllarda soğuk hava deposu ve pazar ağını kurarak, balığı iç piyasaya pazarlayıp üreticinin mağduriyetinin de önüne geçmeye çalıştıklarını belirtti.

 

4.1--Doğuç, şöyle konuştu:Tarıma elverişli olmayan arazilerde suları kullanarak kültür balığı yetiştiriyoruz. Özellikle son yıllarda ağırlıklı olarak levrek ve çipura yetiştiriciliği yapıyoruz. Üretimi meşakkatli bir aşama.

 

4.2--En büyük girdimiz elektrik. Bu konuda yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak üretim maliyetlerini düşürmeye çaba gösteriyoruz.

 

5--Yetiştirilen balıkların en önemli özelliği toprak havuzlarda ve doğal bir ortamda yetişmiş olması. Toprak havuzlarda çok temiz ve kaliteli su kullanıyoruz. Balığımızın lezzeti ve görüntüsünün güzelliği bundan kaynaklanıyor.

 

6—İnsanlar önceki yıllarda pamuk yetiştirilirken son yıllarda pamuğun para etmemesi üzerine atıl kalan tarlalarında havuz kurup tarla balıkçılığı yapmakatalar.Özellikle bölge toprağı çorak, bölgenin suyu tuzlu olduğu için böyle bir alternatif geliştirildi.Bu şekilde deniz balığı karada yetiştirilmeye başlandı.

 

6.1—Yetiştirilen balık yer altı kaynak sularından beslendiği için lezzetli.

 

Kaynak:finans.mynet.com/haber/detay/haber-analiz/kurak-tarlalara-havuz-yaptilar-21.02.2018

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 145

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.