MAKALELER / Kütle Çekim Dalgaları Kanıtlandı





Kütle Çekim Dalgaları Kanıtlandı:

 

1--Olay 4 Ocak 2017’de tam olarak Orta Avrupa saati ile 12.11 ’de yaşandı: Birbirinden uzak iki detektörden oluşan Lazer İnterferometre Kütle Çe¬kim Dalga Gözlemevi Ligo’da yerçe- kim dalgalarına işaret eden sinyaller alındı. (GVV170104: Observation of a 50-Solar-Mass Binary Black Hole Co- alescense at Redschift 0.2, Physical Revievv Letters 1.06.2017).

 

2--Yerçekim dalgaları, uzay zamanı, tıpkı suya atılan bir taşın suyun yüzeyini titretmesine benzer şekilde büker. Görelilik teorisine göre bu dalgalar byük kütleli objelerin hareket etmeleri sırasında oluşur. Kütle ne kadar büyük, hareket ne derece hızlı olursa dalga da o kadar güçlü olur

 

3-- Hannover’deki Max-Planck Yerçekim Fiziği Enstitüsünde , enstitü müdürü Karsten Danzmann, daha birçok yeni bilgiler edineceklerini ve çok heyecanlı bir zamanda olduklarını söylüyor.

 

3.1--“Yerçekimi Dalgaları Astrofizik Çağı 14 Eylül 2015’te iki Ligo enstrümanıyla yerçekim dalgalarının ilk kez kanıtlanmasıyla başlamıştı. Yerçekimi dalgalarıyla ilgili kanıtın Fizik Nobel ödülü alması beklenebilir diyor uzmanlar.

4—Yorum:Kütle Çekim-Yerçekim dalgalarının iyice anlaşılması ile bu dalgaları dalga girişimi vs ile nötralize edecek uygulamalar-kütle çekim jamerleri ile dünyadan uzaya ayrılış problemleri-koca yakıt tankları dönemi sona erip uzaya çok ucuza gitme dönemine girilebilir mi.

 

Kaynak:HBT- Nilgün Özbaşaran Dede -nilodede@hotmail.com

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 159

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.