MAKALELER / Yemek Hazırlanmasında Uyulacak Bazı Kurallar





Yemek Hazırlanmasında Uyulacak Bazı Kurallar:

 

1--Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Şafak, besinlerin vitamin değerlerinin kayba uğratılmadan hazırlanması olduğunun altını çiziyor.

 

2--Günlük beslenmemizde hazırlanan yemeklerde kavurma, uzun süreli pişirme, kızartma gibi yöntemler vitaminlerin neredeyse tamamen kaybına sebep olabiliyor. Bu beslenme akımını benimsemesek bile sebzeleri daha diri bırakarak tüketmek genel önerilerimiz arasında

 

3--Şafak, hazırlanan meyve ve meyve sularının da hazırlandıktan en fazla 30 dakika içinde tüketilmesini öneriyor.

 

4--Şafak, çevremizde tüketilen besinlerin özü çoğunlukla karbonhidrat” diyor ve bunun da insülin salınımını uyararak şeker hastalığına zemin oluşturabileceği uyarısını yapıyor.

 

5—Beslenme konusunda doğru bilgilere ulaşmak için çeşitli tv kanallarının yayınlarını hem kanallardan hem de youtube vs video barındırma sitelerinden sağlanabilir.Yapacağınız iş programın adını veya kişinin ismini youtube vs girip ilgili videoları internetten izlemek.

 

6—Yemek pişirirken en önemli konu pişirme sırasında tenecernin sıcaklığını yağı bozulma sıcaklığının altında tutmaktır.Yağların bozulma sıcaklığı 130 C kabul edilirse en iyi yöntem kavurduğunuz veya pişirdiğiniz herşeyi hafif sulu-ıslak veya çok çabuk hafif kavurarak pişirmektir.

 

6.1--Zira kaynayan suyun sıcaklığı hiçbir zaman 100 C nin üstüne çıkmadığı için su ile pişirilen yağın sıcaklığı 100 C nin üstüne çıkamayacağı için yağın yapısı bozulmayacak-mide problemlerine neden olamayacaktır.

 

6.2--Ayrıca fırın sıcaklıkları 130 C nin altında tutulabilir.

 

6.3--Pişirme genel olarak kısık ateşte ve sırlı-toprak kaplar-kalaylı bakır kaplar-kalın et kalınlıklı çelik kaplarda olursa daha sağlıklı ve lezzetli olacaktır. Alüminyum kapların alzeheimer hastalığına neden olabildiği ifade edilmekte.Bu anlamda Alüminyum folyoda pişirmenin uygun olmadığı ifade edilemekte.

 

7—Bir dip not olarak söylenirse 10 yıl öncesine göre sebze vs besin değerleri-vitamin, mineral vs nin %50 azaldığı ifade edilmekte.Bu nedenle organik ve çiğ sebze ağırlıklı beslenmek daha önemli.

 

Kaynak:Para Dergisi-28.6-03.07.2017-s:47

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 145

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.