MAKALELER / Makro Ekonomik Durgunluk





Makro Ekonomik Durgunluk

 

1--Ekonomiyi gözleme dayalı, amprik+teorik multi disipliner formüllerle desteklersek, ,makroekonomi yada dünya ekonomisi daha anlaşılır olacaktır.Bu anlamda makine mühendisliği eğitiminden Termodinamik, akışkanlar mekaniği,mukavemet,elektrik müh. Kuantum fiziği,hatta beyin araştırmaları bu multidisipliner anlayış içinde yer alacaktır.Şimdi fizikten bir alıntı yapalım ve ekonomik enerji kavramını irdeleyelim.

 

2--Kuantum fiziğinde, parcacığın enerji seviyesi: frekansı ile plank sabitinin çarpımınaeşittir..Parçacıkların  salınımı plank sabitinin katları biçiminde olur(foton-ışık Taneciklerinin kaynaktan salınımı gibi)Burada eğer ekonomiyi küreseleştirmek ve birbiri ile Halografik uyumlu ekonomik düzen haline getirmek istiyorsak,kuantum fiziği karakterini Ekonomik düzene uyarlamak gerekir.

 

2.1--Bu anlamda ülkelerin ekomomik kuantal parcacığı olan Ülke parasının ,ülkeler arası ticarette salınımı belli bir sabitin katları biçiminde olması düşünülebilir,ayrıca ülke parası yine aynı sabitin katları biçimindeki banknotlar olarak tedavüle çıkarılabilir.

 

2.2--Frekans dogrudan parcacığın enerji durumunu belirler.Frekans azaldıkça Enerji seviyesi azalır.Ekonomik motorun kabaca enerjisi ekonomik frekansı ile dogru orantılı Kabul edilirse, ekonomide frekans düşdükçe sistemin enerji seviyesi düşecek ve ekonomi durgunluğa kayacaktır,frekans arttıkça ekonomide canlanma artacak,istihdam da artacaktır.

 

3--Ülkelerin ekonomik frekansı muhtemel olarak:

1-Enflasyon oranına 2-döviz kuruna 3-kişi başına düşen borç yüküne 4-kişi başı milli gelire 5-Cari açığın/GSMH oranına bağlı olduğu düşünülebilir.

 

4--*22.3.2004 tarihli gazete haberinde AB de 15 ülke için ortalama işçi ücretleri %2.9 artmış olup,enflasyon%1.5 olarak ortaya çıkmıştır.Bu bağlamda diğer parametreler sabit kabul edilirse işçi ücretleri dogrudan frekans ile orantılı olduğu ve bununda enflasyona bağlı olduğu düşünülebilir.

 

4.1--frekans ifadesi f=f1+f2+f3+f4+f5 olarak düşünülürse ,f1 frekansı enflasyona bağlı olarak * ifadesindeki çıktıya bağlı olarak ve f2,f3,f4,f5 ihmal edilerek aşağıdaki şekilde formüle edilebilir. f1=0.050/Ln((EO/100)+1) olarak ifade edilebilir.Bu ifadeye göre enflasyon arttıkça(enerji yutucu süreç) ters logaritmik olarak enerji seviyesi ve frekans düşer,ekonomi durgunluğa kayar,frekansla doğru orantılı istihdam azalır.

 

4.2--f2 frekans parametresinide döviz kuru ile logaritmik olarak dogru orantılı kabul edersek f2=k2.Ln(DK/1000000) olarak ifade edilebilir.Bu ifadede k2 =sabit,DK=döviz kurunu temsil etmektedir.Döviz kuru düştükçe frekans artar.Bu yaklaşım develüasyon yapan ülkelerde develüasyon sonrası ekonomik canlanmayı açıklayabilir.

 

4.3--f3 frekans parametresinide, kişi başına düşen borç miktarı  ekspotansiyel karakterli ters ilişkili(enerji yutucu süreç) olarak ifade edilirse ifade: f3=k3/  olarak ortaya çıkar.Burada k3 diğer f1,f2,f4,f5 sabit olduğu bir örnek ülkeden yola çıkılarak hesaplanabilir.Yine

 

4.4--Burada neden olayın ekspotansiyel karakter seçilmesidir.bunu olayın doğasına uygunluğu düşünüldüğü içindir.Yani burada en uygun fonksiyon ekspotansiyel fonksiyon olabilir.Borç miktarı arttıkça ekspotansiyel olarak frekans düşer.Durgunluk artar.

 

4.5--f 4 parametresi kişi başına milli gelir ile frekans parametresi arasında muhtemelen Lineer dogru orantı olabilir.Bu anlamda f4=k4.KMG/1000 olarak ifade edilebilir.KGM Dolar bazında kişi başına milli geliri ifade etmektedir. KGM arttıkça frekansta artacaktır.Bu nedenle gelişmiş ülkelerin,gelişmekte olan ülkelere göre KGM fazla oldugu için Frekanslarıda yani istihdam imkanları daha yüksek olup işsizlik oranları daha düşüktür.

 

4.6--F5 parameterside cari açığın/GSMH bağlı olarak ilişkilendirilirse, fonksiyon olarak ters Orantılı doğrusal fonksiyon seçilebilir.Yani f5=k5/CA/GSMH olarak ifade edilebilir.

Cari acık arttıkça,frekans düşer,ekonomi durgunlaşır.Sonuçta f=f1+f2+f3+f4+f5 olarak Genel ifadesini bulur.f arttıkça Büyüme  ve  istihdam artar,azaldıkça azalır.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 170

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.