MAKALELER / Deflasyon Ve Sanayi Üretimine Etki Eden Parametreler





Deflasyon Ve Sanayi Üretimi:

 

1--Sanayi üretimi ile deflasyon arasında yakın bir ilişki olduğu söylenebilir.Bu anlamda Sanayi üretiminde yavaşlama deflasyonist egilimleri artırabilir hatta Japonya örneğinde Oldugu gibi ekonominin kaotik yapısında deflasyona kilitlenebilir.

 

1.1--Ve bir kere deflasyon Çukuruna girmiş misket gibi ekonominin bu çukurdan çıkması çok zor olabilir.Bu nedenle Deflasyona yani sanayi üretimini kontrol eden parametreleri yani kontrol degişkenleri ile oynayarak sanayi üretimi normal saglıklı sınırlarda tutulabilir ve ekonomi deflasyonist egilimlerden yani durgunluktan korunabilir.

 

1.2--Sanayi üretimini kontrol eden parametreler aşagıda çıkarılmış olup bunların sanayi üretimi ile ilgili degişimleri gözleme dayanılarak

Fonksiyonları verilmiştir.

 

1-Enflasyon-Sanayi Üretimi ilişkisi: EO:Enflasyon oranı//SÜ:Sanayi Üretimi artış

 

1.1--formül:     SÜ=0.249xLn(EO-0.71) olarak kaynağa baglı ifade edilebilir.Buna göre

EO….0….0.8…..1…....2…...3…...5……8……15…….30…50………68…100

SÜ….E…-0.6….3..0.06…0.2...0.36...0.49…..0.66…0.84….0.97…..1.04….1.14

 

2--Buna göre enflasyonist ortamda sanayi üretimi logaritmik olarak artmaktadır.Enflasyonun %1 altına düşmesi ile deflasyonist yapı oluşmaktadır.

 

2.1--%5 enflasyonda sanayi üretimi %36 oranında artmaktadır.Bu da makul enflasyonun sanayi üretimini desteklediğini ve istihdam yarattığı aynı anda deflasyondan koruduğu söylenebilir.Japonyada enflasyonun sıfır olması onu deflasyon potansiyel çukuruna itmiştir.

 

3-Para Basma(Merkez bankası vasıtasıyla piyasaya para arzı):

 

3.1--Piyasaya para arzı milli para biriminin değerini ters ilişkili fonksiyon olarak düşürürken Bileşik kaplar prensibi gereği döviz kurunu yükseltmektedir.

MDA:Milli parada deger artışı

DK:Döviz kuru   PA:para arzı   k1,k2,k3,k4:sabitler

Q1:Piyasa dolaşımdaki milli para rezervi

Q2:Piyasasa dolaşımda bulunan döviz rezervi                                               2                                

Formül1:…..MDA=k1/PAxQ1=k2/DKxQ2      

 

Formül2 :      SÜ=k3-(DK-k4)   Bu formülde

 

K1,k2,k3,k4 sabitleri veri tabanına göre saptanarak formül netleştirilebilir.Yine

 

3.2--bu formüle Göre piyasaya para arzını artırmak dövizin yükselmesini,milli paranın değerinin düşmesine Neden olacaktır.Döviz kuru ile sanayi üretimi arasında parabolik bir ilişki önerilebilir.

 

3.3—Buna Göre düşük veya yüksek döviz kurlarında sanayi üretimi düşmekte belirli bir max değerde (tepede) sanayi üretimi maksimuma çıkmaktadır.Dalgalı kur ile sanayi üretimide dalgalanacaktır.

 

3.4--Deflasyon ekonomilerinde piyasaya para arzı, aşırı değerli milli paranın değerinin düşmesine,döviz kurunun artmasına yola açar bu durumda sanayi üretimi artabilir.

 

3.5--Benzer şekilde Japonya örneginde olduğu gibi kamu harcamalarını artırmak bir nevi piyasaya Para arzı gibi etki eder,talebi artırır talebin artması enflasyonu artırabilirve aynı anda dövizi yükselterek sanayi üretimini artırabilir.

 

5-Borçlar/GSMH  oranı ve Sanayi Üretimi ilişkisi:

 

5.1-Üretim kalem tipinin katma degeri:Yapılan bir araştırmada kazancın gelir elde etme yöntemine olan fonksiyonel ilişkisi için:Ticarette kazanc birim kalem için%30-know-how lu üretimde %200-patentlenmiş buluşlar için %10.000 olduğu saptanmıştır.Buna göre

 

1--ticari kazancın-miktara göre degişimi  KM=k5x Ln(M-0.71) ,     KM=kar marjı(kazanç)                                                                                                                                             

 

2--know-how ürünlerde… KM=k6x  

 

3--Patentli buluş üründe….KM=k7x   olarak

ifade edilebilir.

 

4--Buna göre ticari kazanc miktar ile artmakta belli bir degerden sonra

sabit kalmaktadır.Know-how üründe miktara bağlı kar marjı  parabolik olarak armakta ancak patentli buluşlarda üstel olarak arttığı ifade edilebilir.Bunlara dayanarak gelişmiş ülkelerde know-how,patentli buluşa dayalı üretim ağırlıklı olduguna göre GSMH  artar.

 

5.2-Toplam borç/GSMH   oranına göre Sanayi Üretimi ilişkisi: B/GSMH=k8/SÜ olarak

ifade edilirse borç miktarı arttıkça-GSMH azaldıkça B/GSMH  oranı artacak,bununla ters orantılı sanayi üretimi düşecektir.

3.3-B/GSMH  oranı zamanla ekspotensiyal(katlanarak) arttığı önerilebilir.Buna göre belli eşik değerden sonra bu oran kontrol edilemez hale gelir:(sınır %60 olabilir)

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 187

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.