MAKALELER / Kamu Harcamalarının Büyümeye Etkisi





Kamu Harcamalarının Büyümeye Etkisi:

 

1--Kamu harcamaları;

1--ülkeyi doğru işletmelere yönelterek ve

2--doğru işletmelerde mukayeseli üstünlük oluşturarak,

3--altyapı hizmetlerini sağlayarak,

4--özel yatırımları teşvik ederek,

5--standartlar oluşturarak,

6--kalifiye eleman temin ederek,

7—talep yaratarak,

8--teknolojik ilerlemeyi sağlayarak,

9--politik istikrarı, ulusal savunmayı sağlayarak

10--sosyal ahengi oluşturarak iktisadi büyümeyi olumlu yönde etkiler.

 

2—Kamu sektörünün iktisadi büyüme üzerindeki bu olumlu etkileri yanında olumsuz etkileri de vardır. Kamu harcamalarındaki artış

1--çarpıklık yaratması ve

2--özel sektör yatırımlarını azaltması,

3--yozlaşmaya yol açması,

4--azalan getirilere sebep olması,

5--piyasa şartlarına hemen uyum sağlayamaması ve

6--düşük verimlilik nedeniyle iktisadi büyümeyi olumsuz etkileyebilir.

 

3--Türkiye’de 1970-1999 dönemine baktığımızda kamu büyüklüğünün arttığı gözlenmektedir. Kamu büyüklüğündeki bu artışın iktisadi büyüme ile birlikte gerçekleştiğini gösteren ampirik çalışmalar yapılmıştır.

 

4--Çalışmamızda kamu büyüklüğü ile büyüme arasındaki ilişki, 1971-1999 yılları için, iki sektörlü üretim fonksiyonu esas alınarak analiz edilmeye çalışılmıştır.

 

4.1--Türkiye’de incelenen dönemde çok kuvvetli olmamakla birlikte kamu büyüklüğü (Kamu harcamaları/GSYİH) ile büyüme arasında negatif bir ilişkinin olduğu gözlenmektedir.

 

4.2--Yani GSYİH’dan kamu harcamalarına ayrılan pay arttıkça büyüme azalmaktadır. Bunun en önemli sebebi, kamu harcamalarındaki artışın yozlaşmaya yol açması, dolayısıyla kaynakların etkin ve verimli kullanımını engellemesidir.

 

4.3--Kamu harcamalarındaki artış ile büyüme arasında ise, pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Yani kamu harcamalarındaki artış, özel sektör yatırımları için uygun ortam yaratarak büyümeyi hızlandırmaktadır.

 

4.4--Sermaye birikimindeki ve işgücü stoğundaki artışın da büyümeyi olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca kamu büyüklüğündeki artış, özel yatırımları dışlama etkisi yaratarak da büyümeyi geciktirebilir.

 

Kaynak: Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı: 19, Temmuz-Aralık 2002 ss. 151-172.--Kamu Büyüklüğü Ve Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkileri : Türkiye Örneği (1970-1999)--Nısfet UZAY




Makalenin İzlenme Sayısı : 187

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.