MAKALELER / Otomobil-Milli Otomobil Projesinden Dersler-Malezya:





Otomobil-Milli Otomobil Projesinden Dersler-Malezya:

 

1--Bir Çok Uluslu Şirket ile işbirliği içerisindeki devlet merkezli bir milli otomobil endüstrisi olan Malezya deneyimi,ülkenin ticari serbestleşme taahhütleri tarafından zincirlerinden kurtulmuş hızla küreselleşen bir dünya piyasasının rekabet baskısına direnemeyen, yüksek maliyetli ve rekabet gücü olmayan bir yurt içi otomobil endüstrisi yarattı.

 

2--Uluslararası rekabet gücü yüksek bir milli [otomobil endüstrisi] inşa etme rüyasının trajik bir sonla bitmesinin nedeni, projenin temellerinden kaynaklanıyordu.

 

2.1--Yeni seçici sanayileşme atağı sık sık Japonya ve Kore örneklerine benzeme denemesi olarak mantıklı kılınsa da, pratikte milli otomobil projesi büyük ölçüde geleneksel ithal ikameci ölçütlere dayandı.

 

3--İki milli otomobil şirketi devamlı olarak sert gümrük korumasıyla ve çeşitli vergi imtiyazlarıyla desteklenirken,potansiyel özel sektör rakiplerine, bu rakiplerin performansları piyasa temelli performans normlarına tabi tutulmaksızın,kısıtlamalar getirildi.

 

4--Kore’den farklı olarak,özellikle ticaret koruması ve diğer devlet desteklerinde ihracat performansı şartı aranmadı. İhracat performansı,daha sonraları ilave bir performans kriteri yapıldı; ancak etkili olmadı çünkü orijinal ortak girişim anlaşmasının bir parçası değildi.

 

5--Kısıtlı bir yurt içi piyasasının sınırları içerisindeki üretim genişlemesi, Proton’un ölçek ekonomilerine erişmesi yeterli değildi. Daha sonraki ihracat genişletme denemeleri,ortak girişim ortağı olan Mitsubishi’nin tarafındaki kesin yükümlülük eksikliği nedeniyle başarısızlığa uğradı.

 

5.1--Proton,Mitsubishi’den bağımsız olarak ihracat piyasalarına girmek için çok sayıda deneme yaptı, ancak bir Mitsubishi otomobilini, Mitsubishi’yle ilgisi olmayan bayiler aracılığıyla satmanın göz korkutan bir görev olduğu ortaya çıktı.

 

6--İhracat fiyaskosu dikkate alındığında, Proton, hayatta kalması kritik biçimde gümrük koruması, vergi imtiyazları ve içinde imtiyazlı koşullarda yapılan periyodik sermaye enjeksiyonlarının da bulunduğu diğer ayrıcalıklı muameleler aracılığıyla devletin desteğine bağlı olan, yüksek maliyetli bir üretici olarak kalmaya devam etti.

 

Kaynak: Mühendis Ve Makina Güncel--Haziran 2020-Prema-Chandra Athukorala

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 152

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.