MAKALELER / Hidrojenin İçten Yanmalı Motorlarda Kullanılması





Hidrojenin İçten Yanmalı Motorlarda Kullanılması:

 

1-- Hidrojen Yakıtının Özellikleri:

 

1-- Hidrojen, hava içerisinde %4 ile %75 oranları arasında bulunduğunda tutuşabilmektedir.

 

1.1--Benzin-hava karışımlarında, hava fazlalık katsayısının 0.3-1.7 değerleri arasında tutuşma sağlanabilmekte iken, hidrojen-hava karışımları için bu sınır 0.14-4.35 değerlerine ulaşmakta

 

2-- Hidrojenin alt ısıl değeri de öteki mevcut motor yakıtlarından daha yüksektir (hidrojen için 119.93 kj/g, benzin için 43.4 kj/g).

 

2.1--Ancak hacimsel olarak ele alındığında hidrojenin alt ısıl değeri diğer yakıtlara göre daha azdır (hidrojen için 8.41Mj/litre, benzin için 31.8Mj/litre, metanol için 15.9Mj/litre,metan için 20.8 Mj/litre).

 

2.2--Hidrojenin adyabatik alev sıcaklığı ise benzinle aynı mertebelerdedir (Hidrojen 2318 K, Benzin 2470 K, Metan 2148 K)

 

 

2.3—Tablo-

           Özellik……..Benzin…..Metan….Hidrojen

 

Yoğunluk, (kg/m3)……..4.40……..0.65…….0.084

 

Hava içindeki

Difüzyonu (cm2/s)………0.05…….0.16………0.61

 

Sabit basınçta

özgül ısısı,(J.g/K)……….1.20……..2.22……..14.89

 

Hava da ateşlenme

sınırı (%hacim)…………..1.0-7.6….5.3-15.0….4.0-75.0

 

Havada ateşlenme

enerjisi (mJ)………………0.24……..0.29……..0.02

 

Ateşlenme

Sıcaklığı (0C)……………..228-471…540………585

 

Hava da alev

Sıcaklığı (0C)……………….2197 ….1875……..2045

 

Patlama enerjisi

(g.TNT . k/j)…………………0.25……0.19…….0.17

 

Alev yayılması

(emissivitesi), (%)…………….34-42…25-33 …..17-25

 

2-- Hidrojen Üretimi:

 

1--Günümüzde sanayide kullanılan hidrojen büyük miktarlarda,doğal gaz, petrol ürünleri veya kömür gibi fosil yakıtlardan elde edilmektedir.

 

1.1--En çok kullanılan yöntemler, doğal gazın katalitik buhar ıslahı, petrolün kısmi oksidasyonu, buhar demir işlemi ve kömür gazlaştırılması şeklindedir.

 

2—Diğer bir yöntem ise suyun elektrolizidir.

 

2.1—Suyun elektrolizinde elektrolit içindeki su, katottan çıkan hidrojen ve anottan çıkan oksijene ayrışacaktır. Burada yalnız suyun ayrışmasına karşılık, su iyi bir iletken olmadığı için elektrolit'in içine iletkenliği artırıcı olarak genelde potasyum hidro-oksit gibi bir madde eklenir.

 

2.2--Suyun elektrolizi için, normal basınç ve sıcaklıkta, ideal olarak 1.23 volt yeterlidir.

 

2.3—Pratikte suyun ayrıştırılması için hücre başına uygulanan gerilim genelde 2 volt dolayındadır.

 

2.4--Kuramsal olarak, her metreküp oksijen için 2.8kW-saat elektrik enerjisi yeterli olmakla birlikte, yukarıda özetlenen nedenlerle pratikte kullanılan elektrik enerjisi miktarı bir metreküp hidrojen üretimi için 3.9-4.6 kW-saat arasında değişmektedir.

 

2.5--Buna göre elektroliz işleminin verimi %70 dolayında olmaktadır.Ancak, son yıllarda bu alanda yapılan çalışmalar ve gelişen teknoloji sayesinde %90 verim elde edilmiştir.

 

2-- Hidrojenin Yakıt Olarak Kullanılması:

 

2.1--Hidrojen ise, hemen her yerde kolaylıkla kullanılabilir. Evlerde, ısıtma amacı ile kalorifer, fırın ve şofbenlerde doğal gaz yerine rahatlıkla kullanılabilmektedir.

 

2.2--Yalnız hidrojenin doğal gaza göre daha az olan yoğunluğu nedeniyle, daha fazla miktarda hidrojenin kalorifer sistemindeki yakıcıya gelmesi gerekir.

 

2.3--Hidrojenin oksijenle birleşerek doğrudan yakıldığı bu sistemlerde, atık ürün suyun yanında, alevin yüksek sıcaklığa çıkmasından dolayı az bir miktar azot oksit oluşabilmektedir.

 

2.4--Katalitik yüzeylerde alevsiz yakma mümkün olduğundan, bu tür ısıtıcılarda güvenli olarak ve azot oksit oluşmasına yol açmadan da kullanılabilir.

 

3—Hidrojenin İçten yanmalı motorlarda kullanımı:

 

1--Benzin veya mazot yerine hidrojen gazı kullanılması ile motorların yakma sisteminde bazı değişiklikler gerekmektedir

 

2-- Hidrojen ve hava karışımı, değişmez bir oranda silindirlerin giriş manifolduna verilmekte olup, motor gücü hidrojen-hava karışım miktarlarını değiştiren bir valf vasıtasıyla ayarlanmaktadır.

 

3--Sistemde, özellikle yüksek hızlarda düzgün çalışmayı sağlamak için, hidrojen hava karışımına su buharı ilave edilmesi gerekebilir.

 

4-- Hidrojen yakıtlı motorların, benzinli motorlara göre bir çok üstünlüğü bulunmaktadır. Bunlardan biri, hidrojenli motorların yüksek verimi, diğeri, belki de en önemlisi, atık ürün olarak sadece su buharı olmasıdır.

 

5-- Yanma sıcaklığını, atık su buharının bir kısmını yeniden silindire vermek suretiyle düşürmek ve böylece azot oksitlerin miktarını daha azalma olanağı vardır

 

 

4—Hidrojenin Taşıtlarda Depolanması:

 

1--taşıtlarda temel sorun, hidrojenlerin güvenli olarak depolanmasıdır. Bu konuda yapılan çalışmalarda, yine 3 ayrı yöntem geliştirilmiş olup, her birinin kendine göre üstünlükleri bulunmaktadır.

 

1.1--Basınçlı hidrojenin, çelik tüpler içine yerleştirerek taşınması, bugüne kadar geliştirilen birçok deneme amaçlı hidrojenle çalışan taşıtta kullanılan yöntem olmuştur.Burada görülen en büyük sorun çelik tüplerin kendi ağırlıklarıdır. Benzinli bir otomobil ortalama olarak 65 litre (47kg) benzin almakta olup, bu da enerji olarak 17 kg hidrojene karşılık gelmektedir.

 

1.2--Hidrojeni sıvı olarak depolamak ağırlık sorununu çözmekle birlikte, tank hacmi ve maliyeti yükseltmektedir.

 

1.3--Diğer bir sorun ise, hidrojenin gaz haline geçmesi ile oluşan kayıplar ve yakıt ikmali zorluğudur.

 

1.4--Metal hidritler hidrojen depolamak için çok uygun bir yöntem olmasına karşın, bunlarında kendi ağırlıkları ciddi sorun olarak ortaya çıkmaktadır.

 

1.5--Daha önce belirtilen üç metal hidritten, Magnezyum-Nikel, en fazla hidrojen depolaması ve en ucuz olmasına karşın, yine ağırlık olarak taşıta 500kg gibi bir ek yük getirmektedir.

 

1.5.1—Bir diğer sorun da, hidrojen gazını belli basınç da elde edebilmek için, metal hidritin, 250 C ye ısıtılması gereğidir. Bu sıcaklık araç çalışırken egzoz çıkışından elde edilen sıcak gazla sağlanabilmekle beraber, motorun ilk başta soğukken çalıştırılması sorun yaratmaktadır.

 

1.6--Bütün bu sorunlara karşın,hidrojenin özellikle, otobüs, kamyon ve traktör gibi ağır taşıtlarda kullanımı gittikçe artmakta ve gelişen teknoloji ile birlikte sorunlar giderek çözülmektedir.

 

1.7--Petrolün sınırlı ömrü ve artan çevre kirliliği, hidrojen yakıtı kullanımının yaygınlaşmasına yol açmaktadır.

 

Kaynak: Mühendis ve Makina • Cilt : 48 Sayı: 569--İçten Yanmalı Motorlarda Alternatif Yakıt Olarak Hidrojen Kullanılması--Nafiz KAHRAMAN, Selahattin Orhan AKANSU-Yrd.Doç.Dr., Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü--Bilge ALBAYRAK--Araş.Görv., Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 184

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.