MAKALELER / Doğal Gazlı Yakıt Pili







Doğal Gazlı Yakıt Pili:

 

1-- Yakıt pili ters elektroliz prensibine dayandırılmıs bir elektrik üretim sistemidir. Basit bir pil elektrolit ile ayrılmış iki elektrottan olusur.

 

1.1--Gaz yakıt ile oksitleyici elektrokimyasal olarak birleserek yaklasık 0,7 volt gerilimde ve yaklasık cm2 de 150-300 mili amperlik akımda daimi elektrik akımı üretir.

 

2-- Yakıt pili tüm diğer elektrik üretimi sistemlerine kıyasla daha verimlidir (primer enerjinin%40 ile 70'i özellikle ölçek etkisi önemli bir rol oynamayıp 200 ile 300 KWlık birim gücünden baslayarak ayrı birimler halinde kurulma avantajı vardır.

 

2.1--Diğer çok önemli özelliği ise kısmi sarj durumunda tam sarja oranla daha güçlüdür. Bu da çok esnek bir Pazar imkanı sağlar ve çevreye olumsuz etkisi çok düsüktür.

 

3—Yakıt pillerinde elektrolit olarak

 

1—fosforik asit(verim %35-45)

 

2-alkali eriyik(potas)(verim %45-60)

 

3-eriyik karbonat(verim %40-60)

 

4—zirkonyum oksit(verim%50-60) kullanılabilmektedir.

 

4-- Binalarda Kullanım:

 

1--PC 25 olarak tanımlanan yakıt pilleri kompakt bir bütün olup geleneksel bir yakıt olan doğal gazı kullanarak elektrik enerjisi üretmekte, temiz, gürültüsüz, otomatik çalısma özellikleri tasımakta; bağımsız veya bir elektrik sebekesi ile senkronize olarak çalışabilmektedir.

 

2--Bu piller anma güçlerinin %100'ünden %50'sine kadar olan çalışmalarda %40'lık bir verime sahiptirler.

 

3--Sektöre bağlı PC 25 tüketimi 200 KW'ın üzerinde olan bir binanın baz sarjını karsılamak amacıyla kullanılabilir.

 

4--Bina tarafından tüketilen tüm elektriği beslemek amacıyla sektörden ayrılabilir. Daha yüksek güç gereksinimleri için birimler paralel bağlanabilir Ünite kendini daha düsük olan güç ihtiyaçlarına otomatikman adapte edebilir.

 

5--Sektör ile senkronize çalısabilir.Bu durumda PC 25'in arızalanması durumunda sektör otomatik olarak devreye girerek binaya enerji besler. Bu düzen kesintisiz, enerji beslemesi temelinde özellikle bilgisayar tesisleri için ideal bir şema olusturur.

 

6--Daha önce de belirtildiği gibi yakıt pili temiz ve sessiz çalısması nedeniyle iyi bir komsudur. PC 25 emisyonları tüm dünyada belirlenen kirlilik normalarının çok altındadır.

SOX ve NOX düzeylerinin düsük olması asit yağmurları olusumunu da minimuma düsürmektedir. Düsük karbonmonoksit düzeyi hava kalitesinin korunmasına yardımcıdır. 


5-- Ulaşım Araclarında Taşıt Pilleri:

 

1--Yakıt pilli araçların ilk prototipleri NASA'mn gelistirdiği alkali yakıt pillerinin uygulamasına dayandırılmıştır.

 

2--General Motors bu sekilde 1966-1967'de Union Carbide'ın 32 alkali hücresinden olusan bir jeneratörün beslediği, 13 700 d/d lık 150 KW gücünde bir cer motorunca tahrik edilen "Electrovan"ı imal etti.

 

3--Tüm alkali yakıt pilleri gibi bu jeneratör de biri sıvı hidrojen, diğeri ise sıvı oksijen ihtiva eden iki depodan beslenmektedir. Araç bir dolumda 200 km yol alabilmekte olup en yüksek hızı 109 km/h ve aracın bos ağırlığı ise 3400 kg idi.

 

4--Bu önemli gelismeden sonra, ABD'de olduğu gibi Avrupa ve Japonya'da çok sayıda imalatçı ve arastırmacı bu sorun üzerine eğildiler ve sistemin performasını gelistirdiler. Bunların sonucunda, belli imalatçılar, 8 kg/KW'lık ağırlık -güç oranının elde edilebileceğini öngörmüslerdir.

 

5--Cer amacıyla alkali pil gelisimi, saf oksijen ve hidrojen depolama sorunları ile sınırlanmaktadır. Diğerleri arasında Daimler-Benz hidrat olusumu yoluyla hidrojen depolamayı denediler. 1980 den itibaren çeşitli prototipler yapıldı. Bunlar arasında Simens tarafından gelistirilen ve Elenco adı verilen alkali yakıt pili ile teçhiz edilmis VW furgan'dan bahsedebiliriz.

 

6--Japonya'da Fuji, yakın zamanda metanol ile çalısan fosforik asitli pilli 50 KW'lık bir jeneratör ile teçhiz edilmiş küçük bir prototip otobüs yapmıstır. Sonuçta sıkıstırılmış doğal gazlı sistem de öngörülmektedir.

 

 Kaynak:Doğal Gazlı Yakıt Pili-* Bu Makale "Gaz D' Aujourd' Hui" Dergisinin 9 Ocak 1993 Sayısından Alınmıştır. Yazan: M. Gabriel Blondin

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 217

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.