MAKALELER / Gaz Yakıtlı Alüminyum Ergitme Fırın Baca Gazı İle Isıtma Yapmak





Gaz Yakıtlı Alüminyum Ergitme Fırın Baca Gazı İle Isıtma Yapmak:

 

1--Alüminyum döküm tesislerinde kullanılan ve ergitme/bekletme yapılan gaz yakıtlı ergitme fırınlarının sıcaklıkları ortalama 680-740 °C aralığındadır.

 

1.1--Ergitme prosesinin aşamalarına göre ergitme ocağı baca gazı debileri oldukça değişken ve buna bağlı olarak baca gazı sıcaklıkları da 150 ila 450 °C aralığında oldukça hareketlidir.

 

1.2--Bu durum ısı geri kazanım planlarken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesidir. Bir diğer nokta ise, su sıcaklık rejiminin ekonomizer sisteminden en yüksek verimi alabilecek şekilde ve amaca uygun olarak doğru belirlenmesi ve sistem cihaz ve ekipmanlarının da bu seçime uygun olarak doğru tesis edilmesi, üretilecek sıcak suyun kullanılacağı bina HVAC sistemlerinin ve kullanma sıcak suyu ısıtma sistemlerinin de aynı su rejimine uygun olarak dizayn edilmesidir

 

1.3—Ekonomizer dizaynı düşük baca gazı çıkış sıcaklığı gerektirebilir.Ekonomizerde düşük baca gazı çıkış sıcaklığı ise baca gazındaki yoğuşma ve asit oluşumu sebebiyle ekonomizerin yapısını etkilemekte ve korozyona dayanıklı,paslanmaz yapıda yoğuşmalı tip ekonomizer kullanımını zorunlu hale getirmektedir. Bu durum yatırım içerisinde önemli bir kalem olan ekonomizer cihaz fiyatının yükselmesine sebep olacaktır.

 

1.4—Doğal gaz yakıtlı bacada 110 °C’de çiğlenme başlamaktadır.ve baca gazı bu sıcaklığın altında kuru değildir. Baca gazı sıcaklığının 56 °C’ye düşmesi neticesinde ise baca gazındaki su buharında tam yoğuşma gerçekleşir.

 

1.4.1--Eğer yoğuşmalı bir ekonomizer tercih edilmeyecek ise, ekonomizer daha ucuz karbon-çelik malzemeden üretilebilir ve ekonomizer baca gazı çıkış sıcaklığının 120 °C’nin altına düşmesi işletme esnasında by-pass damperi veya başka bir yöntemle ve gelişkin bir otomasyon sistemi kontrolünde önlenir.

 

2--Sonuç olarak dikkatli ve doğru tasarlanıp doğru uygulandığında alüminyum ergitme fırınlarının baca gazından ekonomizer vasıtasıyla sıcak su elde ederek yüksek seviyelerde ısı geri kazanım yapmak ve bu noktadaki atık enerjiden emniyetli bir şekilde faydalanmak mümkündür.

 

Kaynak:Tesisat Mühendisliği - Sayı 154 - Temmuz/Ağustos 2016--Gaz Yakıtlı Alüminyum Ergitme Fırınlarında Bina Isıtma-Soğutma İhtiyaçlarının Karşılanması İçin Baca Gazı Ekonomizeri Kullanımı-Nizamettin KARACA-ASK Mekanik Mühendislik Müşavirlik San. ve Tic. Ltd. Şti.




Makalenin İzlenme Sayısı : 171

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.