MAKALELER / Pelet Yakıtlı Yakma Sistemlerinin Isıl Performans ve Emisyon Açısından Araştırılması





Pelet Yakıtlı Yakma Sistemlerinin Isıl Performans ve Emisyon Açısından Araştırılması:

 

1-- Kaynak çalışmada güncel literatür incelenerek pelet yakıtlı soba ve kazanların teknolojileri, ısıl performansları ve emisyonları değerlendirilmiş, piyasa durumu belirlenmiştir.

 

2--Sistemlerin ısıl verimlerinin %90 üzerinde gerçekleştiği, hava kirletici emisyonlarının toz hariç düşük seviyede olduğu görülmüştür.

 

3--Kojenerasyon sistemleri gibi yeni uygulamalar için uygun ve gelişme potansiyeline sahip oldukları gözlemlenmiştir.

 

4—Pelet yakıtlı sistemler, özellikle verim artırmaya ve düşük emisyonlu sistemlerin geliştirilmesine yönelik, yanmanın iyileştirilmesi, kullanışlılığının artırılması ve otomasyonunun iyileştirilerek optimize edilmesi noktalarında geliştirme potansiyeli yüksek sistemlerdir.

 

5--İhtiyaç olan ısıl kapasiteye bağlı yanma havası ve pelet yakıt ayar otomasyonu, ısıl performansı ve verimin artmasını, ayrıca emisyonların azalmasını önemli derecede etkilemektedir. Dolayısıyla bu noktalarda daha da geliştirme ve iyileştirme ihtiyacı vardır.

 

6--Dal, sap, saman, çalı çırpı, talaş vb. atıklardan elde edilen biyokütle pelet yakıtın ısıtma amaçlı kullanımı, petrol ve doğalgaz gibi fosil kökenli yakıtlara bir alternatif oluşturacaktır.

 

7--Böylece, pelet yakıtlı ısıtma sistemlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması enerjide dışa bağımlılığı azaltacaktır. Bunlara ilaveten, yerli imalat olarak üretilecek sistemlerin özellikle Avrupa ülkelerindeki muadillerine kıyasla daha ucuz olacağı düşünülürse ilgili sektördeki ihracatını da artıracaktır.

 

Kaynak:Mühendis ve Makine-cilt 59, sayı 693, s. 64-84, 2018-Pelet Yakıtlı Yakma Sistemlerinin Isıl Performans ve Emisyon Açısından İncelenmesi-Bilal Sungur-Bahattin Topaloğlu-Mustafa Özbey

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 144

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.