MAKALELER / Güneş Enerjili Absorbsiyonlu Isı Pompası Sistemi ile Sağlanan Tasarruf





Güneş Enerjili Absorbsiyonlu Isı Pompası Sistemi ile Sağlanan Tasarruf

 

1--Kaynak çalışmada, Bursa ilinde yer alan 30 m2 kullanım alanına sahip örnek bir yapının ısıtma, soğutma ve sıcak kullanım suyu ihtiyacının güneş enerjisi kaynaklı absorbsiyonlu ısı pompası sistemi ile karşılanması sayısal olarak incelenmiştir.

 

2--Yapılan simülasyon işlemleri sonucunda; güneş enerjisi kaynaklı

sistemin yıl boyunca konfor odasının

 

soğutma ihtiyacının………… %99’luk,

 

ısıtma ihtiyacının…………… %63’lük, ve

 

sıcak kullanım suyu ihtiyacının..%99’luk kısmını karşıladığı tespit edilmiştir.

 

3--Absorbsiyonlu sistemin soğutma periyodu boyunca soğutma tesir katsayısının yıllık ortalama değerinin 0,27 olduğu görülmüştür.

 

3.1--Ayrıca güneş enerjili sisteminin ekonomik ve çevresel açıdan önemli faydalar sağladığı görülmüştür. Buna göre,tüm yıl boyunca güneş enerjisinin kullanımına bağlı olarak sağlanan enerji tasarrufu sonucu, yıllık toplam 1296 TL’lik ekonomik tasarruf sağlandığı ve 11974 kg CO2 salınımının engellendiği görülmüştür.

 

Kaynak: Örnek Bir Yapının İklimlendirilmesinde Güneş Enerjisi Kaynaklı Isı Pompasının Simülasyon Tekniği İle İncelenmesi- Bilsay Pastakkaya-Dr.,Uludağ Üniversitesi,Orhangazi Meslek Yüksek Okulu,Makine Programı, Bursa-Kürşat Ünlü Dr.,Uludağ Üniversitesi,Orhangazi Meslek Yüksek Okulu,Gaz ve Tesisatı Teknoloji Programı, Bursa-Recep Yamankaradeniz-Prof. Dr.,Uludağ Üniversitesi,Mühendislik Fakültesi,Makine Mühendisliği Bölümü




Makalenin İzlenme Sayısı : 151

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.