MAKALELER / İstanbula Japon Toplu Taşıma Sistemi Analizi Yapılabilir mi





İstanbula Japon Toplu Taşıma Sistemi Analizi Yapılabilir mi:

 

1--Dünyanın nüfus bakımından en kalabalık ülkelerinden biri olan Endonezya'nın başkenti Cakarta'nın ulaşım sorunu, on yıllar boyunca birçok hükümetin başını ağrıtan bir konuydu.

 

2--Kent, dünyanın en kalabalık şehirleri arasında uzun süredir ilk 3'te yer alıyor. Özellikle sabah işe ya da okula gidenler için bir çile halini alıyordu. Cakarta yönetiminin Japon teknolojisi ve uzmanlığını kente taşıması sayesinde, 30 milyonluk metropolde seyahat etmek daha kolaylaştı.

 

3--Kentin ilk metro hattı, dünyanın en iddialı, sürdürülebilir ulaşım projelerinden biri. 2,4 milyar dolarlık projenin ilk etabının hayata geçirilmesi, ağır yükü biraz hafifletti. Zira vatandaşlar artık her sabah trafikte saatler harcadıkları işe gidip gelmekten korkmuyor. Daha pratik olduğu gerekçesiyle kullanılan motosikletler de azaldı. Halk bunun yerine artık Mass Rapid Transit sistemi veya MRT'yi kullanıyor.

 

2.1--Cakarta sakini Muhammed İkbal, "MRT gerçekten yolculuk süresini kısaltmaya yardımcı oluyor. Böylece her zaman ofise zamanında ulaşıyorum. Bunun yanı sıra ailemle yaptığım yeni bir alışkanlığım daha var. var. Artık her hafta sonu, MRT'yi kullanarak eşimi ve çocuklarımı Cakarta'nın merkezindeki şehir ormanına gezmeye götürüyorum." diyor.

 

2.2--İlk hat 2019'da açıldı. Burası güney Cakarta'yı merkeze bağlayan yaklaşık 16 kilometrelik güzergah. Arabayla iki saat süren yolculuk şimdi trenle sadece on sekiz dakika alıyor.

 

2.3--Metronun zamanında gelmesi ve stresi azaltması nedeniyle yolculardan tam not alıyor. Hafif, enerji tasarruflu trenler, Japonya'dan getirilen teknoloji, uzmanlık ile krediler, "All Japan" girişimiyle mümkün kılındı.

 

3--Salgın dönemi de dahil olmak üzere her yıl milyonlarca yolcu, metroyu kullanıyor. Bu arada seyahat alışkanlıkları da değişiyor, artık daha fazla insan ya yürüyor ve ya da bisiklete biniyor. Analizlere göre, kent genelinde emisyonlar % 18 oranında azaltıldı.

 

3.1--MRT'nin ikinci etabının inşaatından sorumlu Silva Halim, "Yolculara, toplu taşıma araçlarını kullanma konusunda daha güvenli ve güçlü bir yolculuk imkanı sağlama yaklaşımımız var. Elbette, toplu taşımayı bir yaşam biçimi olarak nasıl teşvik edebiliriz. Ve bu yolun sonu değil." diyor.

 

4--Japon mühendislik ve danışmanlık şirketi Oriental Consultants Global'de proje müdürü olarak görev yapan ve MRT'yi yapan ekibin bir üyesi Daisuke Nanjo, önlerine çıkan tüm engellere rağmen çalışmak durumunda olduklarını dile getiriyor:

 

4.1--"Kanalın yanına dikey tüneller ve dört katlı bir yer altı istasyonu inşa etmemiz gerekiyor. Bu şartlarda çalışmak çok zor. Ayrıca istasyonun çevresinde kalıntılar bulundu, bu nedenle işin çok zor olacağını düşünüyoruz. Ama bizim görevimiz inşaatı zamanında tamamlamak."

 

4.2--Afet yönetiminde öncü ülkelerden Japonya, yıkımları önlemede Endonezya'ya yardım ediyor.İşletme ve bakımına rehberlik etmek.. Tren sürücüleri ve istasyon ekipleri personelini eğitmek... Japonya'dan gelen benzersiz ulaşım bilgisi ve uzmanlığı, MRT'de kendini gösteriyor.

 

4.3--“Metro ve raylı sistem bilgi aktarımını planlama, geliştirme, mühendislik ve inşaat alanlarında gördük." diyen Halim, "Japonya'dan gelen müteahhitler, danışmanlar ve operatörlerle yapılan anlaşmalar ve işbirliği sayesinde yeni standartlar da oluşturabiliyoruz." ifadesini kullanıyor.

 

Kaynak:https://tr.euronews.com/




Makalenin İzlenme Sayısı : 219

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.