MAKALELER / Çevre Duyarlığı-Kopenhagda





Çevre Duyarlığı-Kopenhagda:

 

1--Kent merkezinin nüfusu 800 binden az. Çevre banliyölerle birlikte bir milyon 337 bini buluyor.

 

2--Çevre ile ilgili yüksek standartlar kentin, birkaç defa, Küresel Yeşil Ekonomi Endeksi'nde (GGEl) birinci sırada yer almasını sağlamış.2025'te sıfır karbonu hedefliyor.

 

3--Otel odalarının % 64'ü çevre dostu belgesine sahip. Restoranların dörtte üçü de organik ürün servis ediyor. Bunun için özel sektör, devletten daha çok çaba harcıyor. Kamu fonları 472 milyon dolar iken özel sektörün fonları 4 milyar 780 milyon dolar.

 

4--Kentin en büyük eğlence parkı, Tivoli Bahçeleri. 1843’de kurulmuş. Bu tarih, bahçeleri, dünyanın en eski eğlence parkı yapıyor.Tivoli’nin ABD'de Disneyland’in kurulmasına ilham verdiği söylenir.

 

5--Halkın % 55’i işine bisikletle gidiyor. Yağmurda, karda, soğukta. Kentte 420 km’lik bisiklet yolu var. Üstelik bu yol, motorlu araçlarla veya yayalarla paylaşılmıyor. Bisiklet yollarının kendine özgü trafik ışıkları ve ikaz sistemleri var.

 

6-- Christiana , Kopenhag dışında küçük bir kasaba, tamamen özerk bir yapıda.

Christiana'da sadece bin kişi yaşıyor. Burada yaşayanlar, vergi vermiyorlar. Kendi kanunlarıyla yaşıyorlar. Kasabalarına da otomobil ve fotoğraf makinesi sokmuyorlar.

 

7--Kent, yaya gidilen, dünyanın en uzun alışveriş sokaklarından birine (1.1 km) sahip. Bu sokağa motorlu araçların girmesi yasak.

Stroget olarak bilinen alışveriş yolunda uluslararası markalar da bulunabiliyor. Amerikalıların "bitkin düşene kadar alışveriş yap" (shop, till you drop) sözü, burası için söylenmiş olmalı!

 

8--Kopenhag, astronomik gastronomi merkezidir. 25 tane Michelin Yıldızlı restoranı vardır. Dünyada nüfusuna oranla bu kadar çok ödüllü restoranı olan başka kent yok.

 

9--Kentin sembolü, 1913 yılından beri rıhtımda bulunan "Deniz Kızı" heykelidir. Yazar Hans Christian Andersen'in hikayesinden esinlenerek Edvard Eriksen tarafından yapılmış, bir metre 25 cm yüksekliğinde küçük bir heykel. Bir deniz kızının insana dönüşümü tasvir edilmiş.

 

10--Danish" olarak bilinen tatlı çörekleri, dünyaca ünlü. Viyana ekmeğine, meyve jölesi ya da marmelat koyuyorlar. Hafif sıcak yenmesi tavsiye edilir. Tadı, olağanüstüdür.

 

11--Kuzey Avrupa’nın en büyük akvaryumu, Kopenhag’dadır. "Den Bla Planet" (Mavi Gezegen) adlı bu akvaryum, 7 milyon litre suyla doldurulmuştur. İçinde 20 binden fazla balık yaşar. Akvaryum, modern mimari harikasıdır.

 

12--Kopenhag, toplam 4.6 km uzunluğunda plajları olan tek başkent. Üstelik halk, 15 dakikalık bisiklet veya birkaç dakikalık metro yolculuğuyla tertemiz, pırıl pırıl sularda yüzme imkanı buluyor. Limanında bile yüzebilirsiniz.

Soğuk suya dayanabilirseniz. Danimarkallar mı? Onlar alışık. Sıfır derece suda bile yüzerler (Deniz suyu eksi 2 derecede donar).

 

13--Kentin Kastrup Havalimanı, tam 14 kez, dünyanın en etkili, en iyi çalıştırılan havalimanı unvanını almıştır. Saat gibi çalışır. Rötar ya da başka bir aksaklık görülmez.

 

14--Kopenhag, dünyanın en mutlu insanlarının yaşadığı bir kenttir. Bu unvanı, yıllarca elinde bulundurmaktadır. Ama Kopenhag halkını ve Danimarkalları mutlu etmenin bedeli vardır. Çalışanlar, kazançlarının % 49'unu vergi olarak öder.

 

15--Belediyenin ulaşım araçlarında hiç bir yolcunun çıtı çıkmıyor. Herkes adeta bir ölüm sessizliğinde. Yolcular, gerektiğinde fısıldayarak konuşuyor. Çoğu yolcu boş koltuklar olmasına rağmen ayakta

 

Kaynak:Para Dergisi-17-23.10.2021




Makalenin İzlenme Sayısı : 221

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.