MAKALELER / Epilepside Mozart Piyano Sonatlarının Etkisi





Epilepside Mozart Piyano Sonatlarının Etkisi:

 

1--Mozart’ın piyano sonatlarını dinlemenin beyin üzerinde pozitif etki yaptığı, bilim dünyasında aslında uzun süredir bilinen bir konuydu. Amerikalı bilim insanları şimdi bu “Mozart etkisini” somut verilerle kanıtladılar.

 

2--1990’lı yıllarda Mozart’ın iki piyano için D-Dur sonatının (KV 448) epilepsi hastalarında olumlu bir etki yaptığıyla ilgili raporlar sunulmuştu.

 

2.1--Bu fikir şimdi Darîmouth College eğitim kurumundan Robert Quon ve ekibi tarafından araştırıldı. Bilim insanları elektro ensefalogram (EEG) ile katılımcıların beyinlerini, Mozart parçalarını 15 ile 90 saniye kadar dinlerken incelediler.

 

2.2--Katılımcılar 30-90 saniye kadar Mozart müziği dinlediklerinde bir etki ortaya çıkıyor: 16 katılımcının beyninde, epilepsi için tipik olan “heyecan durumu” nun azaldığı görüldü.

 

2.3--Spesifik nöbetler ortalama olarak % 66,5 oranında azaldı.

 

2.4--Araştırmacılar diğer müzik parçalarında önemli bir etkinin görülmediğini belirtiyorlar.

 

3--En önemli etki, duygusallıkla ilgili beyin bölgesi olan sağ ve sol prefrontal kodekste tespit edildi. Bu da, etkinin müzik dinletisinin uzunluğu ve beyindeki “duygusal ağlara” ne şekilde etkidiğiyle alakalı olduğunu gösteriyor.

 

Kaynak:HBT-Musical components importarıt for taha Mozart K448 effect in epiiepsy, Scientific Reports, 16.09.2021.




Makalenin İzlenme Sayısı : 191

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.