MAKALELER / Hidrojen-Yeşil Hidrojen





Hidrojen-Yeşil Hidrojen:

 

1--SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi ve uluslararası hidrojen raporlarında yer alan bilgilere göre, küresel hidrojen üretiminin % 95’i fosil kaynaklardan sağlanıyor.

 

2--Türkiye’nin enerji üretiminin % 5’inin yeşil hidrojenle sağlanabileceği he-saplanıyor. Bunun için ihtiyaç duyulan hidrojeni sudan elde edebilmek için en az 36000 MW kurulu elektrik gücüne ve 45,4 milyar dolar yatırıma ihtiyaç duyuluyor.

 

3--Doğada saf halde bulunmayan hidrojen, elde edildiği hammadde ve üretiminde kullanılan enerji kaynağı dikkate alınarak farklı renklerle tanımlanıyor.

 

3.1--Doğal gaz gibi fosil kaynakların kullanılmasıyla elde edilen gri hidrojen, endüstriyel amaçlarla ve büyük miktarlarda üretiliyor.

 

3.2--Mavi hidrojen, gri hidrojen sürecinde ortaya çıkan karbondioksit emisyonlarının tutulması veya biokütle, organik atıklar gibi karbon açısından nötr kaynaklardan üretiliyor.

 

3.3--Doğal gazdan, karbondioksit salınmadan üretilen hidrojen, turkuaz rengiyle ifade ediliyor.

 

4--Yeşil hidrojen ise hammaddesi olan suyun elektrolizi için rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynakları kullanan temiz hidrojen türü olarak öne çıkıyor.

 

4.1--Hesaplamalar, yeşil hidrojenin maliyetinin kilogram başına ortalama 2,5 dolar olacağını gösteriyor.

 

4.2--Öte yandan Türkiye, yerli hidrojen sanayisinin kurulmasına büyük önem veriyor. Doğal gaz ile hidrojenin karıştırılarak evsel cihazlarda kullanılması amacıyla projelendirilen GAZ- BİR-GAZMER Temiz Enerji Teknoloji Merkezi’nin Nisan 2021’de açılması bu alanda önemli bir adım olarak dikkati çekiyor.   

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 176

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Önceki sayfaya geri dön.